”En man av hjärtat” – en föreställning av och med Plura!

Under våren har Plura varit ute på en efterlängtad turné tillsammans med ett helt nytt band. Nu är det klart att Plura flyttar in på Scalateatern i Stockholm från och med den 7 oktober. ”En man av hjärtat” är en 2,5 timmar lång föreställning med massor av musik samt mellansnack med personliga, ingående och hittills hemliga berättelser kring låtarna. Manuset skrivs av Plura och för regi står Hugo Hansén.

Plura Jonsson är en legendar i Sverige. Inte minst genom sina 40 år som frontfigur i rockbandet Eldkvarn. Under 2016 tog bandet en paus men Plura fortsatte med sitt eget skapande, en kreativ process som resulterade i en nyligen avslutad vårturné runt om i Sverige och nu även i en föreställning på fast scen i Stockholm under hösten 2017.

Plura och Hugo Hansén möttes redan i höstas för att prata om föreställningen, ett lyckat möte som utmynnat i ett mycket nära samarbete inför hösten. Hugo gjorde regidebut med ”Fröken Julie” på Gotlands nation i Uppsala år 2000. Därefter fortsatte han regissera fler uppsättningar som amatör och 2007 fick han fast anställning vid Stockholms Stadsteater där han bland annat regisserat ”Petra von Kants bittra tårar” och ”Cabaret”. 2016 återvände Hugo till Uppsala för att ta sig an Lars Noréns ”Natten är dagens mor” på Stadsteatern. Däremellan arbetade han med Göta Lejons uppsättning av ”Hedwig and the Angry Inch” med Ola Salo i huvudrollen.

–​ Det är ju inte första gången som jag jobbar med en musikartist men skillnaden den här gången är att det är Pluras egna historier som skall berättas, vilket gör det både lättare och svårare. Men jag är säker på att det kommer bli toppen, för Plura är en oerhört spännande person och jag beundrar hans vilja att söka ett nytt uttryck för sin musikkonst. Det kommer bli en ärlig föreställning, berättar Hugo Hansén.

Den 7 oktober flyttar alltså Plura in på Scalateatern i Stockholm tillsammans med det band han turnerat med under våren. ”En man av hjärtat” bjuder på Pluras egna favoriter från hans stora låtskatt men även nyskrivet material samt mellansnack med personliga, ingående och hittills hemliga berättelser kring låtarna!

– Jag har jobbat med manuset i ett par månader nu, skrivit om och skrivit om. Det känns som en stor utmaning, ett högt berg att klättra uppför, svårt men utsikten blir bättre och bättre ju högre upp man kommer, rent ut sagt svindlande, det är ju mitt liv jag tittar ut över. Jag har ju aldrig jobbat med regissör tidigare så också det känns som en stor spännande utmaning, en nyttig utmaning. Om ca ett halvår är det dags att äntra Scalateaterns scen, jag hoppas vi ses då, vi lovar att göra vårt bästa för att kvällen ska bli nåt alldeles extra, avslutar Plura.

”En man av hjärtat” har premiär den 7 oktober.
Spelas på Scalateatern i Stockholm under hösten.
Föreställningen är 2,5 timmar lång.

Manus: Plura Jonsson
Regi: Hugo Hansén
Bandet: Axel Jonsson Stridbeck – kapellmästare, gitarr, körsång, Freja Drakenberg - slagverk, akustisk gitarr, körsång, Marcus Arborelius - klaviatur, körsång, Zackarias Ekelund - trummor, körsång, Jonatan Lundin - bas, körsång.

 

Såhär hyllas föreställningen i pressen:

DN

""Låt oss få det överstökat med en gång: ”Plura - en man av hjärtat” är en jättebra föreställning. Rolig, mänsklig, mörk." Arrangemangen är genuina och bandet är ungt."

Aftonbladet

"Plura showdebuterar med en fin föreställning om livet och karriären ...tar sin självbiografi med sig upp på scen för att fläta ihop historier ur livet med centrala låtar ur karriären. Mest handlar det förstås om musiken. Och musikern och sångaren Plura har de facto inte låtit så här inspirerad på väldigt länge."

Expressen

"Det är nervigt, skört och avskalat."

Kulturnytt

"Vi kanske ses igen och skriver om slutet på historien” sjunger Plura, som en besvärjelse inför det faktum att det inte går. Och, ja, han pratar om Bodil Malmsten, som betydde så mycket för honom, han sjunger den långa, fina Blues för Bodil Malmsten om känslan av att leva på fingertoppen av handen."

Biografi

Plura Jonsson är uppväxt i Norrköping, men flyttade på 1970-talet till Stockholm, där han tillsammans med sin bror Carla Jonsson och kompisen Tony Thorén startade gruppen Eldkvarn.

Plura skriver en majoritet av Eldkvarns låtar och sammanlagt har gruppen sedan 1971 släppt 24 studioalbum och haft hits med låtar som "Kärlekens tunga”, "Fulla för kärlekens skull”, "Vår lilla stad” och "En liten kyss av dig”. När Aftonbladet 1999 listade Sveriges bästa artister under 1900-talet kom Eldkvarn på fjärde plats.

Förutom att vara frontfigur och låtskrivare i Eldkvarn har Plura Jonsson även gett ut soloskivan “Plura”. 2008 släppte han den självbiografiska boken "Resa genom ensamheten”, gav ut låten "Sånger från ensamheten” och var även värd för Sommar i P1. 2010 medverkade han i den första säsongen av TV4-programmet “Så mycket bättre”. Hans låtar har tolkats och spelats in av Petra MarklundMauro ScoccoSven-IngvarsTotta NäslundJerry Williams och Peter LeMarc. Han är författare till 5 kokböcker – ”Pluras Kokbok”, ”Pluras Spanska kokbok”, ”Pluras Husman”, ”Grilla för kärlekens skull” och ”Pluras jul och Nyår”

De senaste fem åren har Plura blivit mer folkkär än någonsin genom sina tv-program “Pluras Kök” och “Pluras Paradis”, där han, utöver att laga mat, även har spelat och sjungit tillsammans med de medverkande gästerna. Den 13 december såg vi honom åter i rutan, ”Pluras Jul”. Under sex avsnitt följde vi Plura i köket då han, med hjälp av ett antal kända svenskar, lagade sina favoriträtter julbordet

Under 2016 tog Eldkvarn en paus och Plura lade fokus på sitt eget skapande. Resultatet blev vårturnén 2017 med det nya livebandet.

Texten uppdaterad: 2017-10-10