Publiksuccé baserad på Olofs patientjournal

Olof Wretling, känd från bland annat "Mammas ny kille", är en av landets populäraste komiker och berättare. Han har röstats fram som värd för Vinter i P1 inte mindre än fem gånger och Vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev så populärt att det år 2016 sattes upp på Rival i Stockholm och togs ut på en rikstäckande turné hösten 2017.

När Olof Wretlings "Diagnoserna i mitt liv” framfördes på Rival i Stockholm fick den ett mycket positivt mottagande både från publik och media som hyllade blandningen av humor, musik och allvar. Efter sex utsålda föreställningar i Stockholm fortsätter Olof Wretling med en rikstäckande turné under hösten 2017.

–​ Jag hade aldrig kunnat drömma om att mina diagnoser skulle bli så populära. Nu fattas det bara att jag får vara med i ’Fråga doktorn’en dröm för alla oss hypokondriker, hälsar Olof Wretling.

En journal som var mer omfattande än väntat

"Diagnoserna i mitt liv” är en liveversion av Olof Wretlings hyllade Vinter i P1-program. Allt började då Olof fyllde 40 och bestämde sig för att begära ut sin patientjournal. Han såg framför sig att det skulle komma några A4 men istället började stora bruna vadderade kuvert dimpa ned i brevlådan. Från Majornas Vårdcentral i Göteborg ringde de och undrade om han verkligen ville ha alla journaler utskrivna. Och jo, det ville han ...

–​ Jag skulle beskriva föreställningen som västerbottnisk berättarstandup, avslutar Olof Wretling.

Med sig på scen har han Jakob Algesten (Algesten, Isolation Years), som har specialskrivit musiken till föreställningen. För scenisk rådgivning står Birgitta Egerbladh och scenografin görs av Frederic Eklöf.

Gefle Dagblad

"I en tid som kan kännas lika slätstruken som skjortan på en programledare i TV4:s morgonsoffa, är det befriande att en så genuint märklig person som Olof Wretling har hittat en sådan stor och entusiastisk publik. Bli aldrig normal! "

Norran

""Diagnoserna i mitt liv" är lika rolig som viktig. Olof Wretling lämnar ingen oberörd. Det är tänkvärt, genialiskt och så roligt att skrattet aldrig dör ut. "

Piteå Tidningen

"En berättare av rang. " Det här är hjärtligt underhållande och emellanåt också riktigt känslosamt.” "

NSD, betyg 4 av 5

"Hur är det möjligt att något så allvarligt och tänkvärt kan vara så underhållande?"

Folkbladet, betyg 4 av 5

"[...] rakt igenom serveras humor och allvar med en precis tonträff. [...] de nittio minuterna formligen flyger fram, tack vare en sällsynt verbalt och mimiskt begåvad huvudperson. Verkligt goda berättare, de som i tal och gestaltning kan beröra, kommer alltid inta en given och älskvärd plats på scenen. Wretlings finess består i att han så ledigt varvar privata erfarenheter med en återkommande tes: vår iver att diagnostisera varandra [...]. "

VK

"[...] en fin humanistisk skildring av uppväxt och hur samhället formar en [...]. Det är utlämnande och tänkvärt och Jakob Algestens specialskrivna musik blir stämningsfulla avbrott. Titeln till trots är budskapet att inte sätta diagnoser på varann, eller sätta varandra på plats. Förhoppningen är att oroliga själar med livlig fantasi och läs- och skrivsvårigheter träffar någon som likt Olofs läkare ger rätt vägledning, utan röda anmärkningar i marginalen. Pekpinnar har aldrig fått människor att växa. "

Värmlands Folkblad, betyg 5 av 5

"Ja, det är en så stark föreställning att Olof Wretling borde ta den ut på en skolturné för att så ett hopp hos alla unga som har resignerat"

NWT

"Diagnoser spred eftertanke och skratt"

Dagens Nyheter

"Alla borde få höra Olof Wretling berätta om sin uppväxt"

Aftonbladet

"Diagnoserna i mitt liv är mycket underhållande"