Mari Boine

Den norska världsmusikstjärnan Mari Boine är tillbaka med sitt första studioalbum på åtta år och följer upp med turnén "See The Woman’" som innefattar en exklusiv spelning i Stockholm den 17 september på Södra Teatern. Biljetter finns ute nu.

Det var många som höjde ett ögonbryn eller två när det stod klart att den samiska musikikonen Mari Boine skulle sjunga på engelska på sitt nya album ”See The Woman”. I början av mars släpptes skivan och kritikerna är enade; 5 tärningar och Aftenposten menar att hon verkligen kommer under huden på lyssnarna. Vidare skriver de ’en fantastisk sfärisk meditation full av melankoli och mystik’, med ’meningsfulla sånger som bär med sig både inre kraft och en yttre skönhet’.

Dagsavisen är också imponerade och ger oss också en fingervisning om vad vi kan förvänta oss live; ’Mari Boines "See The Woman" med engelska texter är en uppenbarelse på flera sätt, och ger ett starkt intryck i all sin enkla komplexitet. Kraften som ligger i materialet kan man lätt se explodera när det träffar publiken, även om vi inte för en sekund tror att det nya språket kommer att ta Boine helt ur den samiska språkfåran'.

- Jag har sjungit på mitt modersmål i 30 år och det var på tiden att göra något annat! Jag gillar utmaningar, och att sjunga på engelska samtidigt som jag går in i popvärlden, vilket jag drömt om sedan tonåren – DET kallar jag en ordentlig utmaning. Nu ser jag fram emot att spela låtarna live tillsammans med mitt fantastiska band, hälsar Mari Boine.

Turnén startar i Fredrikstad den 21 juli och stannar till i Stockholm den 17 september.

Turnéplan
21 juli – Fredrikstad, Månefestivalen
27 juli – Rosendal, Baroniet
28 juli – Kristiansand, Café Generalen
30 juli – Steigen, Sagaspilluka
10 aug – Vadsø, Varangerfestivalen
19 aug – Ål, Leikskeid
25/26 aug – Tromsø, Rakettnatt
8 sep – Svolvær, Lofoten Kulturhus
9 sep – Bodø, Stormen
16 sep – Nøtterøy, Nøtterøy Kulturhus
17 sep – Stockholm, Södra Teatern
21 sep – Larvik, Bølgen
22 sep – Oslo, Konserthuset
23 sep – Drammen, Drammens Teater
29 sep Stavanger, Tou Scene
1 okt – Bergen, Ole Bull