Lisa Nilsson och Erik Söderlind

I augusti 2015 släpptes Lisa Nilssons och jazzgitarristen Erik Söderlinds singel "I händerna på livet” och i oktober åkte de ut på en gemensam turné i Sverige och Danmark. På turnén "I händerna på livet – ett möte i jazzens fotspår" spelade duon guldkorn från den svenska, amerikanska och brasilianska låtskatten tillsammans med utvalda låtar från deras egna repertoarer. Turnépremiären ägde rum den 16 oktober i Eskilstuna och fortsatte därefter till Stockholm, Köpenhamn, Uppsala och Göteborg. 

Den prisbelönta jazzgitarristen Erik Söderlind släppte sitt nya soloalbum "In the Moment” den 11 september 2015. Låtarna gästas av en rad kända musiker, däribland Lisa Nilsson som medverkar på singeln "I händerna på livet”. De hittade sitt musikaliska samarbete när Lisa Nilsson såg Erik Söderlind uppträda på Glenn Miller Café. Efter stängningsdags jammade de tillsammans och dagen efter bestämde de sig för att göra både en låt och en gemensam turné.

– Det roliga med Lisa är att hon både är artist och musiker på samma gång. Det är verkligen lätt att samarbeta med henne och det märks också att hon kommer från en musikerfamilj med rötter i jazzen. Hon har det där lilla extra som bara ett fåtal har, jag känner mig extra privilegierad som får jobba just med Lisa, säger Erik Söderlind.

Deras låt, "I händerna på livet”, släpptes i augsti och i oktober åkte duon ut på en turné döpt till "I händerna på livet – ett möte i jazzens fotspår". Med sig hade de Chris Montgomery på trummor och Niklas Fernqvist på bas.

Turnéplan för  "I händerna på livet – ett möte i jazzens fotspår"
16 okt – Eskilstuna, Royal
17 okt – Stockholm, Fasching / Stockholm Jazz Festival
29 okt – Köpenhamn, Jazzhus Montmartre
30 okt – Köpenhamn, Jazzhus Montmartre
5 nov – Uppsala, Katalin
7 nov – Göteborg, Nefertiti

Erik Söderlind
Den prisbelönte jazzgitarristen Erik Söderlind föddes 1981 och lärde sig spela genom att lyssna på sina idoler Eric Clapton, BB King, Wes Montgomery, George Benson och Grant Green.

Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i början av 2000-talet och har sedan dess varit en av landets mest eftertraktade och uppskattade jazzgitarrister som också belönats med det prestigefyllda Hagströmpriset, Alice Babs-stipendiet och nominerats till Guitar People Prize.

2007 släpptes hans första album, "Twist for Jimmy Smith", som han skapade tillsammans med organisten Kjell Öhman. Därefter har han släppt "Dedications" (2009) med gitarristen Max Schultz, soloalbumet "Happening” (2011) och "The Beginners” (2013) med saxofonisten Andreas Gidlund och några av de bästa jazzmusikerna från Sverige.

I september 2015 släpptes hans tredje soloalbum "In the Moment” där bland andra Lisa Nilsson, Svante Thuresson och den amerikanske tenorsaxofonisten Eric Alexander medverkar.

 

Lisa Nilsson (mer om Lisa Nilsson)
Lisa Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta sångerskor. Hon debuterade i Melodifestivalen 1989 och slog igenom med den enorma hiten "Himlen runt hörnet" tre år senare. Albumet med samma namn belönades bland annat med fem svenska och två danska Grammisar och tre Rockbjörnar.

1995 kom uppföljaren "Till Morelia" och Lisa etablerade sig som en av Nordens största artister. Under de kommande åren visade Lisa Nilsson att hon behärskade en lång rad stilar och rörde sig med samma självklarhet mellan jazz, soul, pop, visa, och brasiliansk tradition. Hon debuterade som låtskrivare och producent med skivorna Viva och Små Rum 2000-01, och har fortsatt i självständig regi sen dess. Hon spelade in två skivor i Brasilien 2005-08, turnerade med några av världens främsta jazzmusiker och firade 20-årsjubiléum med en hyllad samlingsskiva.

Hösten och vintern 2012-13 kallades hon för "sensationell" (SVD) och "känslomässigt kraftcentrum" (DN) när hon gjorde huvudrollen i musikalen "Next to Normal" på Stockholms Stadsteater.

Sommaren 2013 gjorde Lisa ett personligt och svängigt ”Sommar i P1” och under hösten släppte hon sin nya skiva ”Sånger om oss”. Den innehåller hitsinglarna "Var är du min vän” och "Sången om oss” och kritikerna hyllade albumet och skrev bland annat att Lisa Nilsson "imponerar både som textförfattare och låtskrivare" (TT) och att hennes låtar är "tidlöst formgivna, runda i hörnen, majestätiskt sjungna" (DN).

2015 spelade Lisa Nilsson bland annat i musikalen “Chicago” på Stadsteatern och hyllades som "komplett musikalartist” (SVD) och "suverän” (Aftonbladet). Hon gjorde också duetten "Innan vi faller" med Jocke Berg från Kent och i höstas var hon även med i "Så mycket bättre” i TV4.

Våren 2016 är hon högaktuell med en stor Nordenturné.