Djurparken

Djurparken har de senaste åren gjort sig ett namn som ett av Sveriges mest nyskapande och intressanta musikkollektiv. Nyss hemkommen från sin senaste inspelningsresa på Bali, är gruppen aktuell med nya singeln ”Jag kan få dig lägga ner din telefon”!

Djurparkens medlemmar, som alla startade sina musikkarriärer på var sitt håll (både geografiskt och genremässigt) har gjort det till sin grej att aldrig bli förutsägbara eller låta sig begränsas till den svenska musikscenen. Därför har bandet konsekvent vägrat att spela in sin musik på hemmaplan och har i stället rest världen runt för att skriva och spela in sin musik på platser som Indien, Bali och Jamaica – för att nämna några.

2016 släppte de sitt debutalbum där låtar som ”Röster – feat Ayla Shatz”, ”Under” och ”När ingen annan ser” har gjort att de nu har över 2,5 miljoner streams på Spotify, toppat Spotifys Viral-lista och uppträtt live i P3 Musikguiden.

”Jag kan få dig lägga ner din telefon”

”Jag kan få dig lägga ner din telefon” visar ett Djurparken som mognat i sitt sound. Redan efter första lyssningen känns det som den mest självklara sommarlåten 2017. Med afrobeat trummor och smutsig autotune levererar Djurparken ett modernt och nyskapande sound med kanske årets igenkänningsfaktor i refrängen.

Vart man än tittar idag så står folk och stirrar ner i sina telefoner. I rulltrappan, på tuben, till och med på restauranger sitter folk på dejt och tittar mer på sina telefoner än på varandra, förklarar David, en av sångarna i Djurparken, som fortsätter berätta om hur låten kom till.

Självupplevt på Bali

– Vi skrev låten på Bali efter att vi en dag satt på en restaurang, i paradiset på jorden, med fantastisk mat i strålande solsken, och såg en massa människor sitta mittemot varandra men spendera mer tid åt att fota maten och uppdatera instagramflöden än att njuta av varandra och den fantastiska omgivningen. Och vi var såklart likadana, med huvudet ner i telefonerna så fort man fick wifi... Låten handlar helt enkelt om att hitta den där personen som får en att släppa telefonen en stund och bara vara här och nu.

 

Mer om Djurparken

Djurparken består av artisterna och låtskrivarna David Lexholm, Jesper "Jeepstarr" Trodal, Basse Davidsson samt producentduon Anthon Johansson och Gustav Elveros.  

De senaste åren har minst sagt varit hektiska för Djurparken. Förutom att de rest världen runt och byggt upp skrivarstugor och inspelningsstudios i allt från de snöbeklädda norrländska skogarna till värmen i Indien, Grekland, Bali och Jamaica, har de sedan sitt intåg på musikscenen också hunnit signa kontrakt med Universal Music och Blixten & Co.

Musikbloggen Beeingblogged beskrev redan i juni 2015 Djurparken som ”Ett av årets mest omtalade svenska band”, i samband med släppet av deras andrasingel ”Röster”. Låten gjorde de i samarbetade med Ayla Shatz – en av frontfigurerna för musikkollektivet Femtastic. Musikvideon till samma låt prisades som ”Video of the week” av amerikanska siten The Awardeo Company.

2016 släppte Djurparken sitt debutalbum ”Excusez mon Suédois”. Utöver Ayla Shatz har gruppen samarbetat med artister som Skuggan av Svampen och JOY.

Djurparken har spelat live runt om i Sverige, på festivaler som Trästockfestivalen, Rookiefestivalen, Sjönevadsfesten, Peace & Love, Emmabodafestivalen med mera. De har också gjort otaliga klubbspelningar på ställen som Berns Salonger i Stockholm och Babel i Malmö.