Cult of Luna

Cult of Luna åkte hösten 2016 ut på en unik Europaturné tillsammans med Julie Christmas (Made Out of Babies, Battle of Mice), med sitt gemensamma och hyllade album "Mariner”. I sommar spelar det prisade bandet på två stora festivaler samma dag!

Samarbetet mellan det världsberömda svenska metalbandet Cult of Luna och den inflytelserika och skickliga sångerskan Julie Christmas (Made Out of Babies, Battle of Mice) började egentligen redan 2014. Cult of Luna anordnade då en egen festival i London och bandets sångare och gitarrist Johannes Persson, som varit ett fan av Julie Christmas länge, ville ha med henne på festivalen. Efter misslyckade försök från agenter försökte han personligen boka henne till festivalen. Hon kunde tyvärr inte, men kontakten ledde så småningom fram till en annan sorts samarbete.

– Vi har alltid velat testa nya grejer med Cult of Luna och kände att det vore kul att göra något ihop med Julie Christmas. Vi bestämde att vi skulle testa att skriva någon låt och började skickat ett utkast fram och tillbaka. Snart bestämde vi oss för att det bara var att köra. Vi spelade in albumet förra sommaren. Det var första gången vi träffade Julie Christmas, berättar Johannes Persson.

Våren 2016 släpptes frukten av samarbetet – albumet "Mariner”. Det blev ännu en kritikersuccé med hyllningar i musik-media världen över och näst högsta betyg i bland annat Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, Västerbotten-Kuriren och Norran. Nöjesguiden kallar samarbetet "den perfekta kontrasten” och Aftonbladet tycker det är "astronomiskt bra”.

Sommaren 2017 spelade Cult of Luna exempelvis på den legendariska Roskildefestivalen och på Bråvalla i Norrköping – samma dag. Rock'n'roll!


Texten uppdaterad: 2017-08-21


Om Cult of Luna

Umeåbandet Cult of Luna bildades redan 1999 och är ett av Sveriges mest hyllade band. De har släppt sex album som alla tagits emot av hyllningar i media. 2006 vann bandet P3 Guld i kategorin Årets rock med plattan "Somewhere along the Highway" och skivan "Eternal Kingdom" från 2008 kallades “sinnessjukt bra” av Expressen och utsågs till årets bästa av tidningen Close-Up.

2013 släppte de albumet “Vertikal” som blev ett av årets mest hyllade. Betygssnittet hos Kritiker.se landade på hela 4,2 av 5 och skivan kallades bland annat "så nära genreperfektion man kan komma” (Aftonbladet) och "mörkt och brutalt” (DN). Albumet följdes även upp med ep:n “Vertikal II” i slutet av året.

2014 utsågs Cult of Luna till Årets kompositör på Manifest-galan.

I april 2016 släppte Cult of Luna sitt senaste album ”Mariner” som höjts till skyarna. Våren 2016 var de dessutom ute på Somewhere Along the Highway Tour, som är en hyllning till tioårsjubileet av albumet Somewhere Along the Highway.

Om Julie Christmas
Julie Christmas anses vara en av genrens tyngsta namn och hon är känd för sina imponerande röstresurser och starka liveframträdanden. Karriären inleddes i noise rock-bandet Made out of Babies som släppte tre skivor under 2000-talet. Därefter var hon med i det experimentella bandet Spylacopa, samt "supergruppen” Battle of Mice som släppte tre post metal-album (2006-2008). 2010 släppte Julie Christmas sitt unisont hyllade soloalbum "The Bad Wife”.

Pressröster om Cult of Luna live:

Terrorizer

"One of the finest live bands on the planet."

Metal Mouth, 9,5 av 10

"Completely blown away by the show we’ve just seen."

Stereoboard

"Early contender for gig of the year. "

Kerrang

"Achingly beautiful, Cult of Luna are worthy of devotion. "

Gaffa, 5 av 6

"Ett magnifikt liveepos."

Västerbottens-kuriren

"En mäktig upplevelse."

Norran, 4 av 5

"Vilken fantastisk ljudvägg publiken slungas in i."

Gefle Dagblad, 5 av 5

"Till och med när de stämmer gitarrerna låter det snyggt."