Arkiv: American Idiot

”Svänger som satan … American Idiot är musikalen för rockälskare som egentligen inte gillar traditionella musikaler" - så skrev Aftonbladet efter premiären av Green Days punkmusikal American Idiot, som spelades på Cirkus i Stockholm våren 2016. Huvudrollen gjordes av Viktor Norén (Sugarplum Fairy och Viktor & the Blood), för regi stod Philip Zandén och koreografin gjordes av Ambra Succi.

Musikalen American Idiot är baserad på Green Days klassiska skiva med samma namn och har gjort succé på Broadway i New York där den vunnit två Tony Awards och en Grammy för Bästa musikalalbum. American Idiot är ingen vanlig musikal utan mer som en pampig rockkonsert med sångare, dansare och ett liveband som gestaltar Green Days klassiska hits på scen. När Billie Joe Armstrong i Green Day skrev låtarna till albumet byggde han hela skivan som en berättelse i flera akter. Regissören Michael Mayer blev så imponerad att han tog kontakt med Billie Joe och tillsammans gjorde de en rockföreställning baserad på skivan som hade premiär på Broadway i New York 2010.

American Idiot är en explosiv historia om vrede, kärlek och vänskap i en värld som för evigt förändrades efter den 11 september 2001. I uppsättningen på Cirkus gjordes huvudrollen som Johnny av Viktor Norén från banden Sugarplum Fairy och Viktor & the Blood och de andra huvudrollerna spelades av Petter Snive, Alexander Lycke, Zandro Santiago, Frida Modén Treichl och Nina Knutsson. Bandet bestod av musiker från några av landets mest inflytelserika punk- och rockband. Läs mer här

American Idiot hade Sverigepremiär i februari 2015 i en hyllad uppsättning på Malmö Opera i regi av Philip Zandén och koreografi av Ambra Succi. När musikalen hade nypremiär i Stockholm ett år senare var det med ett helt nytt band och en delvis ny ensemble på scen.

Språk: svensk dialog, engelska sångtexter
Ensemble: 29 skådespelare, sångare, dansare och musiker - Läs mer här
Längd: ca 2 tim och 15 min inkl paus
Produktion: Blixten & Co och Sweden Rock

Bilder från Malmö Operas uppsättning våren 2015. Foto och edit: Fredrik Wentzel för KAOSHUS Creativestudios.

Recensioner:

Dagens Nyheter

"en förbannat imponerande och stark show"

Sydsvenskan

"Höjdpunkterna haglar i hitopera"

Blekinge Läns Tidning

"American Idiot imponerar med kraft och inlevelse"

Kulturnytt, Sveriges Radio

"ösig teaterkonsert"

Aftonbladet

"Svänger som satan … American idiot är musikalen för rockälskare som egentligen inte gillar traditionella musikaler."

Rockbladet

"Barnförbjudet, vackert, provocerande och helt fantastiskt."