Arkiv: Svansjön

Fredrik Rydmans nytolkning av Tjajkovskijs klassiker har spelat för utsålda hus i Stockholm och Göteborg, hyllats av kritiker och tagit städer som London, Paris och Moskva med storm. Fler än 250 000 personer har sett föreställningen över hela Europa. Föreställningen hade urpremiär på Dansens Hus i Stockholm i december 2011 och har spelat i Stockholm tre omgångar.

Originalsagans förtrollade svanar är i föreställningen sexarbetare i lackstövlar och platinablonda peruker och trollkarlen är en hallick. Tjajkovskijs vackra musik samsas med nyskrivna låtar av bland andra Salem Al Fakir, Moneybrother och Adiam Dymott. Några av Sveriges grymmaste streetdansare gestaltar berättelsen med hjälp av vouging, hiphop och breaking.

Att dansen tar plats ute i betongen och hemma i vardagsrummet gör Svansjön till en episk och medryckande saga. Kampen mellan gott och ont är fortfarande centralt, men begäret till droger ger kärlekssagan från 1800-talet nya perspektiv. Kan kärleken bryta förtrollningen, liksom i originalet?

Idé och koreografi: Fredrik Rydman
Scenografi: Fredrik Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign: Linus Fellbom och Emma Weil
Graffitimåleri: Daniel "Mr Puppet" Blomqvist
Kostym: Lehna Edwall Velander
Musik: Pjotr Tjajkovskij samt nykomponerad musik av Salem Al Fakir, Moneybrother, Lune, Adiam Dymott, Mario Perez Amigo, Simsoak, Skizz och PH3.
Dansare: Maria Andersson, Lisa Arnold, Teneisha Bonner, Bianca Fernström, Kevin Foo, Lizzie Gough, Daniel Grindeland, Daniel Gürow Lundkvist, Martin Jonsson, Ida Kumar, Kenny Lantz, Anna Näsström, Victor Mengarelli och Raineir del Valle

Svenska Dagblandet

"Charmigt och fräckt – visst kommer denna Svansjö att höra till de nytolkningar man minns."

Expressen

"...förtjusta utropstecken för tempot, kreativiteten, och för stilmixarnas effektivitet … Rydman har tagit sagan om Prins Utanför till vår tid."

Göteborgs-Posten

"Rydman vet vad show vill säga … Koreografi och scenteknik ingår en magisk förening"

Uppsala Nya Tidning

"Suveränt uppdaterad romantik … Redan under föreställningens första sekunder infinner sig magi."

SR Kulturnytt

""En kalejdoskopisk Svansjön att älska""

Eskilstuna-Kuriren

"...en fest för sinnena"

Nummer.se, betyg 4

"Benke Rydman berättar, via Svansjön, sagan om en hård och ond verklighet, en värld där inte ens kärleken kan bryta förtrollningar och han gör det med både humoristisk ironi, hårdkokt tilltal och respekt i förhållande till originalet. "

Rundfunk Berlin Brandenburg

"Finkultur och underhållning smälter samman till ett häpnadsväckande visuellt konstverk och en av de mest spektakulära föreställningarna på länge "

MünsterscheZeitung

"färgstark och extravagant"