“Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”

Fredrik Benke Rydmans nya visuellt effektiva dansföreställning fick en riktig pangstart. Enligt media är det “en show att rädda storhelgerna med” (SVD) och en “vital energikick i höstmörkret” (UNT). 

Fredrik Benke Rydmans “Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game” är likt hans tidigare streetdance-succé "Svansjön” full av visuella effekter och specialskriven musik av till exempel Johan Liljedahl, Petra Marklund, Andreas Kleerup, Mando Diao, Fredrik "Kaos" Wentzel, Kristin Amparo m.fl. De nio dansarna bygger hela scenografin i en koreografisk lek. Dansarna representerar olika arketyper hämtade från enneagrammet så som utmanaren, hjälparen, entusiasten, tvivlaren och presteraren. De nio rollfigurerna lever i balans när plötsligt en vit kub placeras på scenen. Den väcker ett habegär och ett maktspel inleds där en efter en av deltagarna röstas ut. Det är först när publiken ger sig in i spelet för att rösta fram en vinnare som maktkampen avgörs.

Pressröster om “Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”

Svenska Dagbladet

"dansant, visuellt och musikaliskt fyrverkeri"

Expressen/GT

"fenomenal fusion-dans i mixade stilar"

Upsala Nya Tidning

"lekfull och dansant ekvilibristisk."

Nummer.se

"visuellt pulserande dansshow"

Kulturbloggen

"häftig dansupplevelse med ett starkt budskap"

Om ”Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”

Efter streetdance-succén “Svansjön” är Fredrik Benke Rydman i höst tillbaka på Dansens Hus i Stockholm med nya dansföreställningen “Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”.  

Ett lab. 9 personer, 9 representanter för mänskligheten. Allt är i balans ända tills en vit kub placeras i labbet. Människorna tillskriver kuben ett värde och en kamp om den startar. En efter en åker ut. Men allt förändras när publiken ger sig in i spelet för att rösta fram en vinnare. 

”Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game” handlar om vår ständiga strävan att få det bättre även om det sker på andras bekostnad. 

Precis som i den stora succén "Svansjön” blandar Fredrik Benke Rydman stilar i "Stop. Play. Rewind. –The Monopoly Game”. Koreografin innehåller både modern dans och streetdance och framförs av några av Sveriges mest erfarna dansare. Dessutom innehåller föreställningen nyskriven musik av bland andra Johan Liljedahl, Petra Marklund, Andreas Kleerup, Mando Diao, Fredrik "Kaos" Wentzel, Kristin Amparo m.fl

Medverkande

Idé, koreografi och scenografi: Fredrik Benke Rydman
Ljusdesign: Palle Palmé
Kostym: Lehna Edwall
Musik: Johan Liljedahl, Petra Marklund, Andreas Kleerup, Mando Diao, Fredrik "Kaos" Wentzel, Kristin Amparo m.fl
Produktion: Blixten & Co

Om Fredrik Benke Rydman

Fredrik Benke Rydman har satt Sverige på den internationella danskartan med flera av sina projekt. Han var med och grundade det hyllade och banbrytande danskompaniet Bounce på 90-talet som i över tio års tid turnerade i Sverige och Europa med olika föreställningar så som “The Score” och “Gökboet”. 2006 tilldelades Bounce Svenska Dagbladets operapris och 2010 sålde de ut Globen fem gånger om med den pampiga avslutningsföreställningen "The Last Bounce”.

Efter Bounces upplösning skapade Fredrik Benke Rydman en modern streetdance-version av klassikern "Svansjön” 2011. Föreställningen hyllades i media, blev Dansens Hus största succé någonsin och turnerade över hela Europa.

Våren 2013 anlitades Fredrik Benke Rydman för att göra mellanakter och öppningsnummer i Eurovision Song Contest 2013 inför över 170 miljoner tittare från hela världen. Ett drygt halvår senare hade hans version av Shakespears klassiker "MacBeth” premiär på Stadsteatern i Stockholm. Dans- och teaterföreställningen i 70-talsanda innehöll funk, locking och soulmusik och spelades under vintern 2013-2014. 

Fredrik Benke Rydman har även arbetat med flera stora svenska artister så som Robyn, Eric Saade, Darin, Martin Stenmarck, Lena Philipsson och Janet Leon. Dessutom skapade han, tillsammans med kollegorna på Bounce, den stora flashmob-succén och Michael Jackson-hyllningen på Sergels torg 2009 som setts av över 12 miljoner personer på Youtube.

Sommaren 2014 debuterade han som värd för "Sommar i P1” med ett personligt program om sitt liv som dansare och koreograf. Dessutom uppträdde han i “Allsång på Skansen” med programmets första “alldans” och ett nummer ur nya showen "Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”.


Följande dansare medverkar i “Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game”: 

Markus B. Almqvist 
Markus har tidigare medverkat i Fredrik Benke Rydmans “Macbeth” och “Djungelboken” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och bland annat vunnit inofficiella VM i locking. Han är dessutom medlem i danskollektiven Soul Sweat och Funky 4 Brothers.  

Maria Andersson 
Maria har jobbat med Fredrik Rydman i flera produktioner, så som “Svansjön”, ”Gökboet” och supersuccén “The Last Bounce” som sågs av över 50 000 personer. Hon har även flera topplaceringar i SM och VM i hiphop och disco och har uppträtt i mängder av stora tv- och arenashower. Hon är en av medlemmarna i dansgruppen Urban Angels. 

Lisa Arnold 
Lisa har medverkat i uppsättningar som "Svansjön”, “Gökboet” och “The Last Bounce” och dansat bakom många stora artister som Timbuktu och Carola, samt uppträtt i flera galor och tv-program. Hon är en av medlemmarna i dansgruppen Urban Angels.

Anton Borgström
Anton nominerades till årets dansare på Kingsizegalan 2012 och 2013 och har vunnit flera danstävlingar, bland annat SDK både 2012 och 2013. Han har också varit med i uppsättningar som “Macbeth”, "Impedancia” och “TUGG”. 

Bianca Fernström
Bianca är medlem i dansgruppen Urban Angels och har medverkat i bland annat “Gökboet”, “The Last Bounce”, ”Svansjön”, “Flashdance” och “Jerry Williams The Farewell Show”, som hon också koreograferade. Dessutom har hon dansat med artister som Danny Saucedo, Agnes och Carola. 

Martin Jonsson
Martin har internationella uppdrag som danslärare och har bland annat medverkat i “Svansjön” och ”Straving to Achieve” av Ambra Succi, samt dansat med artister som Erik Saade, Danny Saucedo och Anton Ewald. 

Daniel Koivunen
Daniel har bland annat medverkat i “Svansjön”, “Gökboet”, “The Last Bounce” och “West Side Story” och dansat bakom ett flertal kända artister. Han har dessutom vunnit junior-VM i både lindy hop och boogie woogie.

Kenny Lantz
Kenny har dansat med och koreograferat för artister som Anton Ewald och Oscar Zia. Han har dessutom varit på turné med Jerry Williams Farewell Tour och dansat i både Melodifestivalen och Eurovision och en massa andra galor.

Ellen Lindblad 
Ellen är en flitigt anlitad dansare som bland annat medverkat på GöteborgsOperan, den norska och svenska Melodifestivalen och turnerat i både Norden och Europa. 

Anna Näsström
Anna har vunnit flera internationella dansbattles, så som Streetstar 2011 och 2012. Hon har också jobbat som koreograf, medverkat i “Cabaret” och “Svansjön”, samt uppträtt med soloföreställningen "Boxwood” i Köpenhamn. Hon är medlem i dansgruppen Pfect. 

Fredrik Wentzel
Fredrik är en före detta SM-vinnande elitgymnast som även vunnit SM i breaking 2001 och 2003 och dessutom blev skandinavisk mästare i breaking 2001. Han har medverkat i “Romeo och Julia”, “Svansjön”, “West Side Story” och “American idiot”.