Petter föreläser för fansen

Petter på turné med #kulpåvägen

Under hösten har Petter bjudit på tre utsålda kvällar i Stockholm med #kulpåvägen, som är en två timmar lång berättelse om hans händelserika liv. #kulpåvägen är en närgången resa genom med- och motgångar såsom skoltidens tuffa år, om att gå sin egen väg, vidare in i musikens och låtskrivandets värld och så nedslag i Petters kreativa entreprenörsskap. I vår är det dags att ta #kulpåvägen på turné.

Petter har under flera år åkt landet runt och föreläst på olika skolor och företag. Under den här hösten har han för första gången bjudit in allmänheten att uppleva #kulpåvägen vilket resulterade i tre utsålda kvällar i Stockholm samt ett gästspel i Linköping. 

#kulpåvägen är en två timmar lång berättelse som handlar om resan från svårigheterna i skolan, hur musik och hip hop hjälpt honom med självförtroendet, till hur den för honom blev ett sätt att uttrycka sig på genom att bli artist. Dessutom får vi veta mer om hur hans kreativa entreprenörskap öppnat upp helt nya karriärer vid sidan av musiken.

"Petter vände en ganska vanlig uppväxt till ett ovanligt liv som Sveriges största rappare, och han är duktig på att prata om det på ett underhållande sätt" skrev Corren efter kvällen i Linköping.

Även hyllningar från publiken svämmade över i Petters sociala kanaler. I vår kan man återigen se #kulpåvägen i Stockholm och Linköping men även i Vara, Göteborg, Lund och Uppsala.

Det här är helt galet! Tanken var ju att bara testa några publika föreläsningar men det verkar som att fler vill uppleva mitt livs motto "det ska vara kul på vägen” samt höra om min uppväxt med mina djupt kulturella föräldrar och revolten som ligger till grund att jag står här idag. Jag hoppas verkligen att vi ses i vår!, hälsar Petter.

 

Texten uppdaterad: 2017-11-22

Biografi

Hiphoplegenden Petter slog igenom 1998 och var bland de första att sätta svensk hiphop på kartan. Han har släppt nio fullängdare, två samlingsalbum, fått Thore Skogmans riksstipendium, vunnit P3 Guld och Grammis. Han ligger också bakom några av Sveriges största hiphop-låtar genom tiderna så som “Mikrofonkåt”, "Så klart”, "Repa skivan”, "Håll om mig”. Petters låtar har sammanlagt spelats över 100 miljoner gånger på Spotify.

2013 släppte Petter sitt hyllade album "Början på allt”, och debuterade också som författare med "16 rader”. Boken belönades med Begriplighetspriset, bland annat för att Petter "har fått ungdomar som aldrig öppnat en bok att börja läsa”. Under hösten gjorde Petter fyra utsålda konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester på Berwaldhallen och firade 15 års-jubileumet av debutalbumet ”Mitt sjätte sinne” med en hyllad livespelning i Stockholm där hela albumet framfördes live. Året avslutades med tre Grammis-nomineringar och en timmes SVT-special med det passande namnet "Ingen jävla semester”.

2014 åkte Petter ut på en hyllad sommarturné och genomförde den första hiphop-konserten någonsin på Kungliga Operan i Stockholm. I december programledde han det direktsända insamlingseventet "Musikhjälpen" i SVT och P3 tillsammans med Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Våren 2015 var Petter ute på turné med uppföljaren till fjolårssuccén "Ikväll är vi kungar” tillsammans med Ison & FilleLilla Namo och Rosh och under sommaren var han ute på en omfattande sommarturné. Under hösten släpptes hans nionde fullängdare, "Mitt folk”, och följde upp den med ytterligare låtsläpp under året och i början av 2016. 

Våren 2016 inleddes som en av arrangörerna bakom "Arena Run" – Nordens första obstacle run inomhus som gick av stapeln i februari på Friends Arena. Samma månad var Petter dessutom programledare för Grammisgalan. Därefter drog han ut på en stor vår- och sommarturné som toppades av en utsåld spelning på hemmaplan, på Mosebackes uteservering den 24 augusti.

Petters album "Mitt folk” är en stor framgång med många miljoner spelningar på Spotify. Albumet fick också ett varmt mottagande i media. Både Upsala Nya Tidning och Värmlands Folkblad anser att det är "ett av hans starkaste album”, Aftonbladet menar att Petter är "både relevant och unik som artist i Sverige” och Dagens Nyheter skriver att "han gör något eget, och han gör det bra".

Även publiken har visat att Sveriges meste rappare är lika väsentlig idag som under debutåret 1998, vilken annan artist kan göra över 70 spelningar med sitt senaste album, som dessutom är den nionde i ordningen? Ingen, så klart!

I september släppte Petter "Remix", en bok där flera kända, kreativa personer, bland andra Inti Chavez Perez, Kristofer Folkhammar, Kajsa Grytt, Lo Kauppi, Jan Stenmark Daniel Boyacioglu fritt fått tolka hans texter. Varje skribent har fått en egen låttext att reflektera kring och resultatet är en färgstark bok full av inspirerande texter från några av landets bästa skribenter. 

I oktober 2016 tog Petter över Strandvägen 1 i Stockholm där han genomförde totalt 20 spelningar, tillsammans med massor av gäster och dj:s. Den 28 oktober samma år släpptes även den nya, akustiska skivan ”Skeppsholmen” som innehåller nya tolkningar av hitsen, fina gästartister såväl som nyskrivet material. 

Den 7 november 2016 kom boken "Vin - så funkar det!" - ett samarbete mellan Petter och vinskribenten Alf Tumble. 

Under våren 2017 har Petter gjort ett antal unika spelningar som kretsar kring albumet ”Skeppsholmen”.