Petra Marklund

Hösten 2015 släppte Petra Marklund nytt material på svenska som hyllades i media som "bäst just nu” (Gaffa) och "bäddat för en ny succé” (Expressen). Under våren 2016 var hon ute på en Sverigeturné, som beskrevs som "högklassig underhållning" (UNT) och "fick konserthuset i gungning" (Arbetarbladet).

Petra Marklund har i tio års tid varit en av Sveriges största artister och musikexporter. Hennes låtar har över 120 miljoner spelningar på Spotify, hon har erövrat världen under artistnamnet September och hon invaldes nyligen till Stockholm Hall of Fame på Arlanda.

Efter tre års tid återvände Petra Marklund som soloartist. Den 18 september släpptes singeln "Som du bäddar” och 13 november kom hennes nya album "Ensam inte stark” som förutom discoglitter och pampiga poplåtar också visar upp en mörkare sida. Albumet har skapats tillsammans med bland andra Ludwig Bell, Joakim Berg, Linnea Henriksson, samt Michel Flygare och Tobias Jimson från Nonono. 

– För mig är den här skivan det största steget jag tagit i min karriär, både textmässigt och låtskrivarmässigt. Det är mycket mer personligt och lyssnarna kommer lära känna mig genom musiken, säger Petra Marklund.

Med sitt nya låtmaterial och hits som "Händerna mot himlen”, "Baksmälla”, "Mikrofonkåt” och "Kärlekens tunga” på repertoaren gav sig Petra Marklund i början av 2016 ut på en Sverigeturné för att fira sina tio år som turnerande artist. 


Pressröster om Petra Marklund live:

Dagens Nyheter

"Marklund hittar hem i vemodig Eva Dahlgren pop"

Upsala Nya Tidning

"maffig underhållning"

Helsingborgs Dagblad

"en mogen röstakrobat"

Göteborgs-Posten

"en kompetent och snygg show med bra tempo"

Expressen

"Sylvasst formulerat och bortom euforiskt energiskt framfört"

Arbetarbladet

"fick konserthuset i gungning"

Biografi

Med sin melankoliska röst i kontrast till dansanta arrangemang i popens tecken har Petra Marklund toppat listor världen över och belönats med flera branschpriser. 

Under artistnamnet September fick Petra Marklund sitt stora genombrott 2003 med låten "La, La, La (Never Give It Up)". 2004 kom debutalbumet "September" och året därpå den hyllade uppföljaren "In Orbit" som belönades med en Grammis för "Årets klubb/dans". Albumet innehöll hiten "Cry For You" som toppat radio- och försäljningslistor världen över, som t.ex. första platsen på Billboards Dance Radio Airplay Chart i USA. September etablerade sig som en av Sveriges största musikexporter med turnéer över hela världen.

Hösten 2010 gjorde Petra Marklund stor succé i Sverige med sin medverkan i "Så mycket bättre" på TV4. Hennes version av Petters "Mikrofonkåt" blev den låt som låg flest veckor på singellistans förstaplats 2010. Samma år släpptes också hitlåtarna "Baksmälla” och "Kärlekens tunga”.

Våren 2011 släpptes Septembers fjärde album, det guldsäljande "Love CPR". Det låg etta på Sverigetopplistan i tre veckor och har sålt över 100 000 exemplar.

Året efter debuterade Petra Marklund på svenska med albumet “Inferno”. Det sålde guld redan första veckan och nominerades till både P3 Guld och Grammis. Från skivan släpptes singeln "Händerna mot himlen” som är en en av de största svenska hitsen i modern tid. Den sålde sex gånger platina, låg på Svensktoppen i över ett år och på Digilistan i 60 veckor.

Sommaren 2014 debuterade Petra Marklund som ny programledare för "Allsång på Skansen”, ett av Sveriges populäraste tv-program. En roll som hon åter axlade sommaren 2015. Hösten 2014 gjorde hon även musik till Fredrik Benke Rydmans dansföreställning "Stop.Play.Rewind".

I år, 2015, är Petra Marklund åter tillbaka som fullfjädrad soloartist. Den 13 november släpps albumet "Ensam inte stark".