Pale Honey

I oktober 2017 släpper Pale Honey den efterlängtade uppföljaren; tiospårs-albumet ”Devotion”. I början av samma månad beger sig bandet ut på en höstturné som bland annat nåt Linköping, Köpenhamn, Reykjavik, Malmö, London, Göteborg, Oslo och Stockholm.

Två år har passerat sedan Göteborgsbaserade Pale Honey – Tuva Lodmark (sång och gitarr) och Nelly Daltrey (trummor) – släppte sitt kritikerrosade, självbetitlade debutalbum som bland annat genererade en P3 Guld-nominering som Årets nykomling. Snart är bandet redo att släppa ifrån sig uppföljaren; albumet "Devotion" landar den 13 oktober.

De två första singlarna från det nya albumet har redan spelats flitigt på P3: "Real thing" – en explosiv gitarrdriven käftsmäll, och "Why do I always feel this way" – en finstämd popballad med svajiga synthar. 

Den tredje singeln, "Get these things out of my head", handlar om OCD (tvångssyndrom) – något som Tuva har lidit av sedan tidiga tonår. 

Ny låt om OCD

–​ Det är väldigt personligt för mig att prata om detta. Jag ville till och med byta ut texten, skriva en ny som handlade om något annat, när vi skulle spela in sången. Men jag funderade över det ganska mycket, och kände att det kanske var dumt att censurera mig själv på det viset. Vi (bandet) skriver ju musik för att den är sann. Vi skriver för att hantera känslor och händelser i våra egna liv. Mitt ’tillstånd' som jag har varit i är en stor del av min person, och jag vill vara ärlig mot mig själv. Men också ärlig mot andra, OCD är vanligare än vad folk tror och jag vill sprida lite ljus över det. Visa att man inte är ett ensamt och sjukt freak vilket i alla fall jag alltid känt mig som, berättar Tuva Lodmark.

Albumet har skrivits och spelats in i Nacksving Studios i Göteborg, tillsammans med producenten Anders Lagerfors. Han är också livemusiker, som förstärker med gitarr, bas och synth när Pale Honey är på turné. 

Texten uppdaterad: 2017-09-01

Mer om Pale Honey

Pale Honey består av Tuva Lodmark (sång och gitarr) och Nelly Daltrey (trummor). Live uppträder bandet tillsammans med producent Anders Lagerfors som förstärkning på gitarr, bas och synth. Deras debut-EP "Fiction" (maj 2014) fick snabbt uppmärksamhet som bland annat ledde till festivalspelningar i Tyskland och England samt en längre Europaturné våren 2015.

I maj samma år släppte bandet sitt självbetitlade debutalbum som blev hyllat av kritiker både utomlands och hemma i Sverige. Bandet blev bland annat omskrivna av Line of Best Fit, Stereogum och Consequence of Sound, och utsågs till ‘Breaking act’ i brittiska Sunday Times med motivationen: 

“Tuva Lodmark and Nelly Daltrey eschew the synth pop most often associated with their country, favouriting instead a White-Stripesian voice-drums-guitar spareness, with a plinky keyboard sometimes thrown in, that suddenly explodes into violent colour… brilliant”. 

Pale Honey blev nominerade till Årets Nykomling på P3 Guld-galan samma år som debutskivan släpptes, liksom nominerade till Gaffapriset i inte mindre än tre kategorier. 

De två första singlarna från det kommande albumet har redan spelats flitigt på P3, och har visat bandets musikaliska bredd, dels med “Real Thing” - en explosiv gitarrdriven käftsmäll, och “Why Do I Always Feel This Way” - en finstämd popballad med svajiga synthar som skapat en än högre förväntan av hur det nya albumet kommer att låta. Dessutom släpper Pale Honey i början av juni en cover av ABBAs “Lay All Your Love On Me”, en tolkning där bandet låtit sin egna lekfullhet ta plats, i sann Pale Honey-anda.

I mars 2017 gjorde bandet en exklusiv klubbturné, med bland annat en spelning på Debaser Strand i Stockholm som DN recenserade med en 4:a och orden: “Efter internationella hyllningar och därpå följande Europaturnerande har Pale Honey också en scensäkerhet som står över enstaka smådetaljer… Känslan är att detta bara är början.”

Ett efterlängtat och hajpat albumsläpp vore inte komplett utan en efterföljande albumturné, varför bandet i höst åker ut på vägarna i Sverige och Norden. Dessutom är live ett utav de bästa sätten att uppleva Pale Honey. De säger själva “att spela ute är det allra bästa med få hålla på med musik. Då får vi leva ut liksom allt det vi känner. Det är alltid svettigt, men så roligt samtidigt att vi ibland inte kan hålla oss från att börja skratta av ren extas. Vi längtar så mycket efter att få komma ut och spela för den nya skivan. Förvänta er energi, bus och såklart koklockor.” Live uppträder Pale Honey som trio, med bandets producent Anders Lagerfors som förstärkning.