Arkiv: Luis Fonsi

Luis Fonsi har tagit världen med storm via sin megahit ”Despacito” – den största spanskspråkiga låten genom tiderna! Justin Bieber-remixen har hjälpt till att pusha hitten högst upp på topplistorna. I augusti 2017 intog världsstjärnan från Puerto Rico Stockholm och Globen!

I januari 2017 släpptes ”Despacito” av puertoricanen Luis Fonsi och Daddy Yankee. Musikvideon har nästan två miljarder (!) visningar på Youtube och låten blev en succé i de flesta västerländska länder. På bara en vecka blev den global #1 på Spotify, även i Sverige.

I april släppte världsstjärnan Justin Bieber sin remix, som snart nådde förstaplatsen på en av USA:s hetaste topplistor – vilket gav Luis Fonsi sin första etta på den amerikanska singellistan. Fonsi står nu bakom den största spanskspråkiga låten genom tiderna.

Den populära artisten och låtskrivaren, som har sjungit duett med Christina Aguilera och uppträtt inför både påven och Barack Obama, framförde årets sommarhit 2017 plus många fler älskade låtar på Ericsson Globe i Stockholm den 12 augusti!

 


Texten uppdaterad: 2017-08-14

 

Mer om Luis Fonsi

På spanska talas det om ”corta vena” – avskuren ådra – vilket refererar till ett utbrott av en ärlig, hjärtslitande känsla från en fantastisk sångare. Spansktalande publik världen över vet redan att när Luis Fonsi sjunger, är det tid för ”corta vena”. Han har redan byggt upp en stor skara fans över fyra kontinenter tack vara sitt magiska sätt att leva ut en sång.

Den puertoricanska artisten, låtskrivaren och musikproducenten har redan vid 39 års ålder toppat både försäljningslistor och topplistor så som Bilboard’s Top Latin, Latin Pop och Hearseekers albumlistor.

Redan som barn visade Fonsi tecken på att musiken skulle komma att styra hans liv. Han imiterade stjärnorna från den populära gruppen Menudo samt gick med i San Juans barnkör. Under gymnasiet gick han med i pojkgruppen Big Guys, där en av medlemmarna, Joey Fatone, senare gick med i succén 'NSYNC.

Tack vare att musiken var en så stor del av hans liv, blev Fonsi belönad med ett stipendium för musikstudier på Florida State University, vilket öppnade upp för en framtid inom musiken. Han gick även med i universitetskören, med vilken han reste runt och uppträdde både i USA och ända borta i London.

Efter att han tagit sin examen inom sång och musik började Luis Fonsi spela in demos i Miami. Snart därpå blev han erbjuden ett skivkontrakt hos Universal Music Latin.

1998 spelade Fonsi in sitt debutalbum, ”Comenzaré” (”Jag ska börja”). Skivan blev en hit direkt. Den nådde plats 11 på Billboardlistorna i Latinamerika och Fonsi gjorde succé på marknader som Colombia, Dominikanska Republiken, Salvador, Mexiko och Venezuela.

Fonsi har även spelat in en duett med Christina Aguilera, uppträtt för påve Johannes Paulus II och spelat förband under Britney Spears ”Dream Within a Dream”-turné i USA och Mexiko.

Denna rutinerade artist har vunnit ett flertal latinamerikanska grammys för sitt sätt att komponera – både egen musik och låtar han har hjälp andra artister med. Den 11 december 2009 uppträdde han på Nobels fredspriskonsert, för att hedra pristagaren och dåvarande presidenten Barack Obama.

2011 utnämndes Luis Fonsi, av Billboard, till ledaren för den nya generationens latinamerikanska musik. Han blev tilldelad epitetet ”Gudfadern av Puerto Rico” under New Yorks puertoricanska dagsparad, utvald till att representera den nya generationen av talangfulla artister.

Många av Puerto Ricos välkända ansikten och politiker deltog i firandet, vilket kom att bli den största paraden i Manhattan sedan den startade 1958.

I januari 2017 släpptes ”Despacito” featuring Daddy Yankee, som nått en ännu större publik tack vare popstjärnan Justin Bieber. Under ett framträdande i Puerto Rico uppträdde Justin Bieber med låten och bjöd upp låtens upphovsperson på scenen för en duett.

Den konstanta strävan efter ett innovativt uttryck, i kombination med genuin romantisk pop, är Fonsis kännetecken. Mer aktuell än någonsin, med hitten ”Despacito” i ryggen, fortsätter han att sprida sin musik över hela världen.