Arkiv: Chess in Concert

Under våren spelades den pampiga konserten Chess in Concert med de älskade låtarna av Benny Anderssons, Tim Rice och Björn Ulvaeus. I Chess i konsertform uppträdde några av Sveriges största sångare och DN tyckte de "överträffar den senaste liveinspelningen från London". Aftonbladet beskrev uppsättningen som "glimrande" och NWT att den var "riktigt, riktigt bra".

Det är över 30 år sedan originalalbumet Chess av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus släpptes. Det innehöll flera stora hits så som One Night in Bangkok, Nobody's Side, The Arbiter och I Know Him So Well och blev därefter en succémusikal som spelats över hela världen sedan premiären på West End i London 1986.

På Chess in Concert framfördes de älskade låtarna med en pampig inramning av några av Sveriges starkaste röster: Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer, samt Chess-stjärnorna Philip Jalmelid, Anders Glenmark och Johan Schinkler. Dessutom medverkade Stockholm Concert Orchestra, Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör, Helene Stureborgs kammarkör och dirigenten Anders Eljas, som även arrangerade och orkestrerade urpremiären av Chess in Concert i London 1984. Från den legendariska premiärspelningen återvände även musikerna Svante Persson, Per Lindvall, Lasse Wellander, och Peter Ljung

Föreställningen varar i ca 2 tim 45 min inkl. 20 minuters paus.

Om de medverkande

Anders Eljas

Dirigenten och kapellmästaren Anders Eljas orkestrerade musiken till musikalen “Chess” och dirigerade London Symphony Orchestra vid skivinspelningen under Europaturnén 1984 samt under Chess på svenska på Cirkus och GöteborgsOperan. Eljas har även dirigerat bland annat musikalerna Kristina från Duvemåla och Les Misérables samt varit musikalisk ledare och förste kapellmästare för Mamma Mia!.

Gunilla Backman (i rollen som Florence)

Slog igenom i rollen som Donna i Mamma Mia! och har även setts i musikaler som Les Misérables samt West Side Story. Gunilla har vunnit tidningen Operas Musikalpris och sågs våren 2014 på turné med musikalen Jesus Christ Superstar.

Philip Jalmelid (The Russian)

Har bland annat spelat i Chess på GöteborgsOperan och hyllades för sina roller i Jesus Christ Superstar, Rebecca och Dr Zjivago på Malmö Opera.

Sarah Dawn Finer (Svetlana)

En av landets mest älskade sångerskor som hyllats för huvudrollen Sally Bowles i Cabaret på Uppsala Stadsteater och sina turnéer Winterland och Vinterland.

Anders Glenmark (The American)

Framgångsrik popsnickare som spelat rollen som “The American” under ett stort antal Chess-konserter i Sverige på 1990-talet. Glenmark körade även på Chess originalalbum samt sjöng refrängen i One Night in Bangkok.

Johan Schinkler (Molokov)

Johan har uppträtt på många av landets operascener och har bland annat gjort åtskilliga titelroller på GöteborgsOperan där han även medverkade i Chess på svenska.

Stockholm Concert Orchestra är och har varit mycket efterfrågad och uppskattad för sina varierade program bestående av såväl klassisk som populärmusik. Orkesterns bredd och mångsidighet har gett upphov till engagemang och konserter framförda i vitt skilda miljöer; allt från den traditionella konsertsalen till kyrkor och olika arenor. Orkestern har även medverkat vid ett antal skivinspelningar. Stockholm Concert Orchestras höjdpunkter inkluderar konserter med Andrea Bocelli, Jose Carreras, Rod Stewart, Salem Al Fakir, Kalle Moraeus m.fl.

Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör (SMK) bildades 1989 av Gary Graden. År 2002 tog Helene Stureborg över dirigentskapet för kören, som då hunnit röna stora framgångar genom uppskattade konserter och tävlingsframgångar. Kören har sedan dess givit ut två skivor: ”God Jul” och ”Ave Maria” och varit på en mängd utlandsturnéer. Repertoaren är huvudsakligen a cappella men kören har även samarbetat i kör-/orkesterproduktioner med Kungl Hovkapellet, Kungl Filharmonikerna, Radiosymfonikerna, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och Stockholm Concert Orchestra.

Helene Stureborgs kammarkör startade hösten 2011 på initiativ och bestående av sångare som tidigare sjungit i Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör, SMK. Under de gångna åren har andra sångare slutit sig till kören som idag består av drygt 30 korister med olika bakgrund. Även om kören är relativt nystartad har sångarna en lång och gedigen körerfarenhet av konserter och turnéer.