Arkiv: Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?

Kristian och Martin Luuk i en gripande, rolig och personlig scenshow. En infotainment om syskonskapets finaste och fulaste stunder.

Visste du att nästan 90% av alla svenskar har ett syskon? Och att det finns massor av teorier om hur vår plats i syskonskaran påverkar hur vi formas under vår uppväxt och sedan blir som vuxna? Att syskon trots att de växer upp i samma hem växer upp under helt olika förutsättningar? Och att det sägs att platsen i syskonskaran avgör upp till 20% av människans personlighet? Det och mycket mer behandlade mediepersonligheterna Kristian Luuk och Martin Luuks första scenshow Bröderna Luuk – Får man göra slut med sitt syskon?

En dag fick Kristian Luuk nog. Han var trött på att brorsan Martin anmärkte istället för peppade, aldrig sa något positivt om hans tv-program eller personlighet, rädd att Martin kanske inte ens tyckte om honom. De behövde prata. Kanske göra slut!

Inför öppen ridå synade bröderna Luuk sitt syskonskap i sömmarna och delade med sig av sin komplicerade relation. Med värme och humor skildrade de hur familjeband kan ställa till det, men också hur det går att känna stark samhörighet med en annan människa, trots stora olikheter. Kristian och Martin bjöd på personliga, sårbara, ärliga berättelser om konkurrens och maktkamp, om att vilja bli sedd och att slippa bli synad och om en önskan att vara omtyckt för precis den man är. De ställde sig också frågan; Vem av oss är egentligen roligast?

Med fotografier, film, statistik och diagram presenterade Kristian och Martin fakta, teorier, exempel från andra kända syskonrelationer och framförallt sin egen historia.

Kristian Luuk och Martin Luuk är båda framgångsrika inom den svenska medie- och underhållningsvärlden. Samtidigt är de på många sätt varandras motpoler. Storebror Kristian Luuk spelade som ung klarinett, har pluggat på Handelshögskolan, fokuserade på betyg, tänker på nyttomaximering och har blivit en av landets mest kända och älskade radio, - och tv-personligheter, bland annat genom program som Hassan, Sen kväll med Luuk, Melodifestivalen och På spåret.

Lillebror Martin Luuk spelade i stället på kött (ja, kött!), var lite av en bohem som kanske fokuserade mera på musik än skolan, tänker att det allra bästa är att vara onyttig, skriver texter som han klistrar upp på väggar och skickar in under dörrar bara för att han vill att de ska bli lästa så snabbt som möjligt. Hans karriär startade med Killinggänget där han bland annat skrev manus till Torsk på Tallinn och Fyra nyanser av brunt. Han spelade i Killinggängets Drömmen om Herrön som sattes upp på Dramaten och han har skrivit flera böcker.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon? sattes upp våren 2014 på Rival i Stockholm och är regisserad av Emma Bucht. Hon har tidigare regisserat bland annat Treater och De 39 stegen på Intiman och Rain Man på Rival.
Detta är en föreställning för dig som är syskon, har syskon eller undrar hur skulle vara att ha syskon! Eller kanske är föräldrar till syskon. Eller som bara vill ha en kväll där du får skratta, gråta och lära dig något nytt!


Pressröster om  "Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?”

Aftonbladet

"Roligt, rörande och proffsigt"

Expressen

"charmerande roligt"

DN

"På ärligt allvar. Syskonkärlek och befriande motsättningar"

Eskilstuna-kuriren

"det vassaste jag har sett på en scen på länge"

Kulturnytt

"utförd med intelligens och mod"

Corren

"suveränt rolig"

Södermanlands Nyheter

"Skratten är många och varma"

Om Bröderna Luuk

Martin om storebror Kristian

Kristian Luuk är en av landets mest kända och uppskattade programledare. Hans programledarstil skulle kunna beskrivas som traditionell med en lätt ironisk tvist.
Jag har ibland även kunnat se honom som en visionslös ambulerande Manpower-programledare som kan plockas in att leda allt från kungabröllop till företagsevents och tävlingslekar.
Han är också den bästa bror jag skulle kunna önska mig. Varm, innerlig, lyssnande, närvarande, oegoistisk, rolig och trygg. Han har räddat livet på mig fler gånger än jag orkar räkna och jag är skyldig honom mer än jag nånsin kommer att kunna betala tillbaka.
Så varför tog det tills han försökte göra slut med mig för att jag skulle inse att man ska vara försiktig med att kalla dem man älskar för visionslösa Manpower-programledare?

Kristian om lillebror Martin
Min lillebror Martin är en av Sveriges absolut bästa författare! Han har en alldeles egen röst och en fantastisk humor som inte liknar något annat. Enligt mig är det hans texter som lyft Killinggänget den där extra nivån. Han är min stora inspirationskälla! Jag ser verkligen upp till min lilla bror.
Och det finns ingen i hela världen som kan såra mig så djupt som han.
Trots att Kristian Luuk och Martin Luuk båda har verkat i underhållningsbranschen i 20 år blir ”Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?” deras första gemensamma projekt.