Arkiv: Bowies klassiker hyllade i Dalhalla

Efter flera utsålda kvällar i både Göteborgs Konserthus och Berwaldhallen reste den kritikerhyllade konsertkvällen ”Bowie in Berlin A tribute to David Bowie” ut i landet. Den 26 augusti 2017 intog ”Bowie in Berlin” över det klassiska kalkbrottet, och den unika spelplatsen, Dalhalla. I konserten medverkade Gävle Symfoniorkester under ledning av Hans Ek. Solister var Magnus Carlson, Jennie Abrahamson och Moto Boy!

David Bowie hyllades på Dalhalla i en konsert med Magnus Carlson, Jennie Abrahamson, Moto Boy och Gävle Symfoniorkester. Initiativtagare och arrangör för ”Bowie in Berlin”, Hans Ek, dirigerade även Gävle Symfoniorkester under kvällen. Konserten bjöd låtar från Bowies berömda Berlintrilogi, där albumen ”Low”, ”Heroes” och ”Lodger” ingår. Bowie själv beskrev dem som sitt ”musikaliska DNA”.

Under några år på 70-talet flydde David Bowie glamvärden i Los Angeles. Han flyttade till Berlin, och började samarbeta med producenten Brian Eno i den legendariska Hansastudion. Resultatet blev den så kallade Berlintrilogin. Med den som utgångspunkt har dirigenten och arrangören Hans Ek skapat en konsert med Bowies musik. Ek har också tagit med musik som påverkade Bowie såsom Kraftwerk, Iggy Pop och Kurt Weill.

– Jag tycker att David Bowie är en av de största musikskaparna i modern tid och har länge velat göra hans musik, i synnerhet den avantgardistiska Berlintrilogin med sina oändliga syntlandskap som gör den så lämpad just för en symfoniorkester. Syftet med Bowiekonserten är att föra in hans musik i den konstmusikaliska sfären. Berlintrilogin är en milstolpe i vår samtida musikhistoria! Och det finns något där som hör hemma i orkesterns anatomi, sa Hans Ek, arrangör och dirigent vid konserten.


Om de medverkande:

Initiativtagare, dirigent och arrangör: Hans Ek
Orkester: Gävle Symfoniorkester
Solister: Magnus Carlson, Jennie Abrahamson och Moto Boy
Manskör: Zero8
 

Så har media hyllat ”Bowie in Berlin”:

”Hänförande Bowietolkningar” … ”Jennie Abrahamson ger lyster åt ’Fantastic voyage’, Moto Boy får hettan att stiga i ’Look back in anger’ och Magnus Carlson gör en ljuvligt svävande ’Ashes to ashes’.”
DN, betyg 4

”Strålande när Bowie överförs från synt till symfoni” … ”Det blev stående ovationer i Berwaldhallen för en konstmusiktolkning av Bowies Berlintrilogi. Arrangören Hans Ek har finkänsligt överfört popstjärnan från synt till symfoni.”
Svenska Dagbladet