Stand Up For Stockholm & Göteborg

Den 1 och 2 maj arrangerades två av de största humorkvällarna någonsin i Stockholm och Göteborg med Eddie Izzard, Jonas Gardell, Bianca och Tiffany Kronlöf, Henrik Schyffert, Magnus Betnér och David Sundin. Konferencier för den tre timmar långa humorfesten var Shima Niavarani, i regi av Edward af Sillén. 

"Jag skrattar så att jag gråter" skrev Borås Tidnings recensent. Aftonbladet tyckte att Eddie Izzard "är ett proffs ut i fingerspetsarna", Göteborgs-Posten att han är "en av de fortfarande starkast lysande stjärnorna på stand up-himlen" och DN hyllade Shima Niavarani med orden "hennes minspel, hennes skämt, hennes sångröst, hennes konstpauser, tajming - allt satt, allt verkade skrivet för stor scen".

På Stand Up For Göteborg och Stand Up For Stockholm fick publiken möjligheten att se en stjärnspäckad humorshow. Under samma kväll uppträdde världsstjärnan Eddie Izzard och de svenska storheterna Jonas Gardell, Bianca och Tiffany Kronlöf, Magnus Betnér och Henrik Schyffert.


Kvällen värdinna var Shima Niavarani som tillsammans med regissören Edward af Sillén såg till att humorfestivalen fick en pampig inramning. Edward af Sillén har tidigare bland annat arbetat med Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och QX:s Gaygala.
 

Om komikerna på Stand Up For Stockholm & Göteborg

Eddie Izzard
Eddie Izzard är en av världens mest kända komiker. Han har vunnit två Emmys och två British Comedy Award och hans klipp på Youtube har över 80 miljoner visningar. Vid flera tillfällen har han utnämnts till en av de största komikerna någonsin och han har även kallats en “Lost Python” av Monty Python-gängets John Cleese. Han har gjort nio hyllade standup-turnéer och den senaste, Force Majeure, är den största humorturnén någonsin och har spelats i hela 25 länder i fem kontinenter. Eddie är också flitigt anlitad som skådespelare och har medverkat i över 30 filmer (till exempel Ocean's Twelve och Shadow of the Vampire) och över 20 tv-serier. Han hade till exempel huvudrollen i hyllade The Riches och medverkade även i två säsonger av Hannibal. På Stand Up For Stockholm och Stand Up For Göteborg kommer Eddie Izzard köra en finslipad version av Force Majeure.

Jonas Gardell
Den mångfaldigt prisbelönta författaren, dramatikern och artisten Jonas Gardell är också en av landets största standup-stjärnor. Han var den förste svenska komiker som tog standup från klubbar till konserthus och arenor redan i början av 90-talet och har gjort åtskilliga hyllade Sverigeturnéer sedan dess. De senaste åren har Jonas Gardell bland annat varit aktuell med den stjärnspäckade musikalen Livet är en schlager, den hyllade romantriologin Torka aldrig tårar utan handskar och den pampiga showen Mitt enda liv som spelats under tre säsonger.

Shima Niavarani
Multitalangen Shima Niavarani fick sitt genombrott när hon blott 19 år gammal turnerade i ett helt år med soloföreställningen Autodidakt i enmansakt. Sedan dess har hon gjort en blixsnabb karriär som manusförfattare, skådespelare, sångerska och artist. Hon spelat över 30 roller, sommarpratat i P1, uppträtt på Allsång på Skansen med sina egna låtar, medverkat i tv-serien Allt faller på TV4 och gjort solomusikalen Shima Niavarani är en Übermensch som också sändes på SVT.

Bianca och Tiffany Kronlöf
Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf har gjort stor succé tillsammans i SVT-serien Full patte där de vänder ut och in på könsroller blandat med “genialt trams” (Nöjesguiden). Serien vann pris för Årets media på Svenska Standup-galan. Bianca ligger bakom Youtube-succén "Snubben”, är med i den feministiska teatergruppen Gruppen och "spås bli nästa stora komikerstjärna” (Aftonbladet). Tiffany är förutom manusförfattare och skådespelare även känd under artistnamnet Tiffany K med sin samhällskritiska, feministiska och antirasistiska reggae. På Stand Up For Stockholm och Stand Up For Göteborg kommer Bianca och Tiffany tillsammans med musikern Thom Gisslén uppträda med en blandning av musik och standup.

Henrik Schyffert
Henrik Schyffert är ett av svensk standups tyngsta namn med sin vassa tunga och starka scenutstrålning. Han började sin karriär i det legendariska Killinggänget och har varit inblandad i många av de största humorproduktionerna som skapats de senaste åren, både på scen och tv. Just nu är han bland annat aktuell med den hyllade föreställningen Ägd tillsammans med Fredrik Lindström, som säljer ut arenor över hela landet.

Magnus Betnér
Magnus Betnér har utsetts till landets bästa manliga komiker två gånger för sin oinställsamma stil med obekväma sanningar och vass samhällskritik. Han har kört fyra egna Sverigeturnéer och gjorde under 2014 stor succé med turnén En skam för Sverige tillsammans med Soran Ismael. På Stand Up For Stockholm och Stand Up For Göteborg uppträder Magnus med sitt engelska material som han hyllats för i Storbritannien med omdömen som "en genuint fantastisk komiker” (The Skinny) och "Sveriges bästa export sedan Bergman” (Fest).

David Sundin
I ungefär 15 år har David Sundin medverkat i kända humorprojekt. 2001 jobbade han med Killinggängets humorsajt Spermaharen och han har också arbetat med Sen kväll med Luuk, Roast på Berns, Schulman show och Alla är komiker i P4. Sedan i fjol driver David den egna humorpodcasten Fantasipanelen och är också flitig gäst i olika podcasts så som Till slut kommer någon att skratta, Arkiv Samtal och Fyllepodden. På sistone har han skrivit manus till Melodifestivalen, andra säsongen av Welcome to Sweden på TV4 och Inte OK på TV3. Sedan 2013 uppträder David Sundin även på standupklubbar runt om i landet och 2014 kom han på andraplats i SM i ordvitsar.

Stand Up For Stockholm hösten 2014

Under tre fullspäckade helger hösten 2014 uppträdde några av världens och Sveriges främsta komiker, så som STEPHEN MERCHANT (UK), SISSELA BENN, JACK DEE (US), WHITNEY CUMMINGS (US) och PETRA MEDE. 

Festivalen gästades också av tre av landets mest spännande framtidsnamn – PETRINA KARLSSON, LISA ERIKSSON och JOHANNA WAGRELL. Det arrangerades även två klubbkvällar med de hetaste nya namnen från Storbritannien och USA, utvalda av BBC och NEW YORK COMEDY FESTIVAL. Vid sidan av standup-föreställningarna uppträdde Sveriges ledande humorpodcasts under en heldag – TSKNAS, ALLA MINA KAMRATER och FANTASIPANELEN. STAND UP FOR STOCKHOLM inleddes den 10 oktober med nyskrivet material av och med prisbelönte KRISTOFFER APPELQUIST och avslutades med en slutsåld show med den kultförklarade podcasten WELCOME TO NIGHT VALE (US).