Kristina från Duvemåla

Den 12 september 2015 var det nypremiär för "Kristina från Duvemåla" av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson på Cirkus i Stockholm. Den 7 oktober 2015 var det exakt 20 år sedan ridån gick upp för första gången på Malmö Opera, och den 7 november 2015 spelades den totalt 1000:e föreställningen sedan urpremiären 1995. Musikalens berättelse om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell och berör starkt i vår samtid då många människor är på flykt eller bryter upp från sina hemländer av andra orsaker.

Innan uppsättningen flyttade in på Cirkus kom den närmast från GöteborgsOperan, där den spelade 100 föreställningar för utsålda hus mellan oktober 2014 och maj 2015. Innan dess spelades musikalen på Svenska teatern i Helsingfors från 2012 till 2013. Huvudrollerna på Cirkus gjordes av samma kvartett som i Helsingfors och Göteborg. 

Kristina gjordes av Maria Ylipää som setts i flera musikaler, bland annat på Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Robert Noack gick direkt från Teaterhögskolan i Malmö till rollen som Karl Oskar. Oskar Nilsson, gick direkt från Musikhögskolan i Stockholm, spelade rollen som Robert. Birthe Wingren har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener och gjorde Ulrika i Västergöhl.

Denna uppsättning har beskrivits som förädlad, tätare och med ett större djup jämfört med den som hade urpremiär för 20 år sedan. Den närmar sig en starkare känsla av utsatthet, rotlöshet och kringflackande liv som lätt kan jämföras med vår tid.

När spelperioden i Stockholm avslutades den 3 januari 2016 hade Kristina från Duvemåla spelats 1037 gånger totalt, och setts av fler än 1,3 miljoner människor.

Berättelsen
Kristina från Duvemåla bygger på författaren, journalisten och samhällsdebattören Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Hos en liten skara människor från Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Några djärva män och kvinnor har modet och ger sig av över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika.

Musik: Benny Andersson
Text: Björn Ulvaeus
Regi: Lars Rudolfsson
Manus: Lars Rudolfsson och Jan Mark

Citat från upphovsmännen
− Det här är andra – och förmodligen sista – gången Lars Rudolfsson, Björn och jag sätter upp Kristina från Duvemåla tillsammans. Så vill man uppleva musiken live och se en fantastisk ensemble så får man passa på nu, säger Benny Andersson.

− Det är en stor förmån att få göra om den här resan en gång till; inte minst med tanke på hur aktuellt temat i Mobergs historia är idag. Vi har fått så många positiva reaktioner från publiken, som lever sig in i handlingen och känner empati för dagens Kristina och Karl Oskar, säger Lars Rudolfsson.

− Mobergs historia tål att berättas om och om igen. Det var Bennys och kanske framför allt min stora trygghet när Benny skrev musiken och jag texten för drygt 20 år sedan; att vi hade en ”bibel” att luta oss emot. Vi visste att vi hade en stark story, säger Björn Ulvaeus.