Arkiv: Grotesco på Scala på turné – En näradödenrevy

Grotesco-gängets första humorshow var en stor succé. Från premiären den 15 januari 2015 till avslutningen den 28 maj 2016 tog ”Grotesco på Scala – En näradödenrevy” emot publikens jubel, kritikernas hyllningar och utsågs till Årets scenshow.

Grotesco är en av Sveriges mest hyllade humorgrupper och ligger bakom oförglömliga sketcher och sånger som “Bögarnas fel”, “Ett kilo mjöl”, “Bestefar og jeg” och "Tingeling”. I humorshowen, "Grotesco på Scala – En näradödenrevy" blandade de nyskrivet material med några av sina klassiska sketcher. En galen revy i dödens gränsland med satiriska sång- och dansnummer, scener som ballade ur fullständigt och vassa kommentarer om samtiden.

"Grotesco på Scala – En näradödenrevy” blev en omedelbar succé när den hade premiär. Biljetterna till föreställningarna sålde snabbt slut och media lyfte näradödenrevyn till skyarna. Den kallades "hetast i Humorsverige” (Aftonbladet), "dödskul” (Expressen), "briljant” (Dagens Nyheter) och "makalös” (Svenska Dagbladet). Första säsongen på Scalateatern förlängdes över hela hösten 2015 och därefter bar det av ut på en stor Sverigeturné våren 2016.

Efter tre säsonger, över 170 föreställningar, nästan 110 000 sålda biljetter och utmärkelsen Årets scenshow på Svenska humorpriset 2015 avslutade Grotesco-gänget i stor stil på Cirkus i Stockholm i slutet av maj 2016. På finalkvällen bjöds det på gästuppträdanden av bland andra Henrik Schyffert och hela originaluppsättningen av Jönssonligan.

På scen: Henrik Dorsin, Per Andersson, Emma Peters, Jakob Setterberg, Emma Molin, Linus Eklund-Adolphson, Rikard Ulvshammar, Michael Lindgren, Hanna Dorsin, Jonas Kahnlund samt Grotesco-orkestern under ledning av Andreas Grube. Föreställningen regisserades och koreograferades av Anna Vnuk.

Pressröster om "Grotesco på Scala – En näradödenrevy"

DN

"Det är otroligt bra”. “har skrattat så mycket, så många gånger, att det värker oroväckande under revbenen"

Göteborgs-Posten

"Det är så fruktansvärt roligt, så fruktansvärt, fruktansvärt roligt"

Norrländska Socialdemokraten, betyg 5 av 5

"Grotesco får tårar och snor att rinna"

Jönköpings-Posten, betyg 5 av 5

"för tankarna till Monty Pytons galna värld” . ”gå och se Grotesco"

SVD

"En humor som spränger alla gränser”. “Makalös energi och närvaro"

Aftonbladet

"Galet glänsande show”. ”Sjukt smart och syrlig skrattfest"

Expressen

"Dödskul”. ”Proffsig show"

UNT

"humorshow med extra allt”. “briljant samtidssatir"

VLT

"magnifikt träffsäker och hysteriskt rolig produktion"

Corren

"Storslagen humor" . "allting framförs perfekt"

Nerikes Allehanda

"Genialt, fullständigt urballat och extra allt"

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad

"fantastiskt rolig" . "gudabenådade komiker"

Västerbottens-Kuriren

"Vass satir skarpa texter"

Eskilstuna-Kuriren

"galet komiskt”. "genialiskt"

Hallands Nyheter

"Skådespelarna är lysande och allt sitter ned i minsta min, minsta move, minsta betoning"

NWT, betyg 4 av 5

"En energisk, generös och sprudlande rolig föreställning"

Folkbladet

"Tankeväckande och skrattfyllt"

Om Grotesco

Grotesco

Kollektivet Grotesco är en institution inom svensk humor. De har skapat en lång rad kända sketcher, tv-serier och låtar som sammanlagt har över 25 miljoner visningar på Youtube.

Grotesco slog igenom med sin självbetitlade humorserie i SVT 2007. De absurda och surrealistiska sketcherna blev snabbt populära och serien släpptes snart på dvd. 2009 uppträdde Grotesco som pausunderhållning i Melodifestivalen med vitt skilda versioner av låten "Tingeling”, som Aftonbladet tyckte "överträffade tävlingslåtarna”. Eurodisco-versionen “Tingaliin” med "DJ Trexx” blev en stor succé, som toppade den svenska singellistan och retade upp ryska ambassaden.

Andra säsongen av Grotesco sändes i SVT 2010. Den innehöll klassiska sketcher som "Bögarnas fel”, "Sossezombies”, "Svennen” och den återkommande trubadurkaraktären Trubbe Mollberg.

De senaste åren har Grotescos produktionsbolag GKU anlitats av SVT för ett antal experimentella humorserier, däribland "Pulver", "Bobby Blade” och "Folkets Främsta Företrädare". Medlemmarna har också varit inblandade i en rad stora teaterföreställningar och tv-succéer som "Partaj", ”Kontoret” och "Solsidan".

Grotesco-kollektivet består av Emma Peters, Emma Molin, Erik Wernquist, Hanna Dorsin, Henrik Dorsin, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson, Micke Lindgren, Per Andersson, Per Gavatin, Rikard Ulvshammar och Viktor Titelman.


Anna Vnuk

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk slog igenom 2003 med dansshowen ”Solofestival med mig själv”. Hon beskrevs som ”svensk dans stora stjärnskott” och ansågs förnya dansen som konstform med sina personliga föreställningar. Sedan dess har hon gjort flera hyllade föreställningar. I början av 2014 hade Anna Vnuks "Skaka galler” premiär på Stadsteatern i Stockholm. Det är en musikal i fängelsemiljö som Anna skrivit, regisserat och koreograferat. DN tyckte att den "lockar fram både tårar och skratt” och SVD beskrev den som "multibegåvad kammarmusikal kastas mellan sorg och glädje".

Anna Vnuk gick ut Balettakademien 1994 och har sedan dess arbetat inom dans, musikal och teater på bland annat Dramaten, Stadsteatern och för Riksteatern. 2004 var hon sommarpratare i “Sommar i P1” och 2008 genomförde hon i Melodifestivalen en bejublad dans tillsammans med programledaren Kristian Luuk.