"En man som heter Ove"

Både publiken och kritikerna älskar Johan Rheborgs enmansföreställning "En man som heter Ove". Den har fått 5 av 5 i Aftonbladet och Rheborgs insats beskrivs såhär i Göteborgs-Posten: "Johan Rheborg berör ... Han kastar publiken tvärt mellan gapskratt och hjärtesorg". Hösten 2017 spelas föreställningen på Draken i Göteborg!

– Jag är jätteglad över möjligheten att få spela ”En man som heter Ove i Göteborg”. Den är en rolig, varm och mänsklig föreställning som har utmanat mig och gjort mig till en bättre skådespelare. 2004 hade jag premiär på min första soloföreställning ”Hur tänker hon?” på Lisebergsteatern. Det var en fantastisk tid. Äntligen får jag komma tillbaka till Göteborg med något riktigt bra. Jag hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör. Jag stannar gärna och spelar den hela hösten på Draken, säger Johan Rheborg.

"En man som heter Ove” handlar om den tragikomiska ordningsmannen Ove som börjar bli ganska trött på livet. När hans nyinflyttade grannar en dag råkar backa på hans brevlåda inleds en omvälvande serie händelser för Ove och snart är ingenting sig likt.

I scenversionen av Fredrik Backmans bok spelar Johan Rheborg huvudrollen som Ove och alla andra roller. Emma Bucht har regisserat och Marie Persson Hedenius har skrivit manuset, som därefter har bearbetas av Emma Bucht och Johan Rheborg. 

 

Texten uppdaterades: 2017-09-14
 

Pressröster om "En man som heter Ove":

Göteborgs-Posten

"Johan Rheborg berör med sin vackra tolkning av Fredrik Backmans romanfigur. Han kastar publiken tvärt mellan gapskratt och hjärtesorg."

Aftonbladet, betyg 5 av 5

"Nu ger Johan Rheborg "En man som heter Ove" en kropp, ett ansikte och känslor, på ett fullkomligt magnifikt sätt"

Dagens Nyheter

"Johan Rheborg är som klippt och skuren för Ove"

Expressen, betyg 4 av 5

"Rheborg är helt perfekt som Ove"

Svenska Dagbladet

"stark enmansteater"

Norrköpings Tidningar, betyg 5 av 5

"Det går nog inte att göra en bättre scenuppsättning"

Katrineholms-Kuriren

"förväntningarna är skyhöga och det är lika bra att säga det redan nu: de infrias med råge"

Kulturbloggen

"Jag tänkte att kombinationen av Ove och Johan Rheborg skulle bli perfekt – och det blev den också"

Om En man som heter Ove

Johan Rheborg har i över 20 år varit en av landets mest omtyckta komiker och skådespelare. Han har skapat klassiska karaktärer så som Percy Nilegård, Kenny Starfighter och “Fredde” i TV4:s succéserie “Solsidan”. Han har dessutom nominerats till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i Killinggängets film "Fyra nyanser av brunt”.

Johan Rheborgs komikerkarriär började i humorgruppen Killinggänget tillsammans med bland andra Henrik Schyffert och Robert Gustafsson i början på 90-talet och tv-serier som "I manegen med Glenn Killing", "NileCity 105.6", "Percy tårar" och "Torsk på Tallinn - En liten film om ensamhet".

På tv har Johan Rheborg medverkat i bland annat "Parlamentet", dramaserien "Cleo" och humorserien "Hjälp". Han har också spelat i långfilmerna "Känd från tv", "Kenny Begins" och "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

På scen har Johan Rheborg bland annat medverkat i musikalerna "Rock of Ages”, "Singin' in the Rain" och "Little Shop of Horrors" samt i pjäserna "Gifta vänner", "Mellanrum" och "Nattpromenad" på Stockholms stadsteater.

Han har även gjort shower som "Rhapsody in Rock", "Tältprojektet" och "Uggla Rheborg Ulveson".

2013 släppte Johan Rheborg fotoboken "Backstage" och gjorde den hyllade humor-serien "Allt faller" tillsammans med Jonas Gardell och Henrik Schyffert. Han samarbetade återigen med Henrik Schyffert i SVT-programmet "Alla är fotografer", som nominerades till tv-priset Kristallen och som sänds i en ny säsong under 2015. Våren 2014 sände TV4 Johan Rheborgs och Henrik Schyfferts nya samarbete "Jättebästisar” – en humorserie som utspelar sig i Indien med Johan Glans och David Batra i huvudrollerna.

Våren och hösten 2014 turnerade Johan Rheborg med sin hyllade standup-föreställning “Rheborg”. I slutet av året medverkade han i radions julkalender "High tower” och just nu är han aktuell i humorserien "Morran och Tobias” på SVT tillsammans med Robert Gustavsson.

Fredrik Backman (f. 1981) är Sveriges just nu mest lästa författare. Han debuterade med “En man som heter Ove” 2012, året därpå kom “Min mormor hälsar och säger förlåt”. “Britt-Marie var här” släpptes i oktober 2014.