Axel Schylström

Axel Schylström klev in i svenska folkets medvetande som artist då han berörde med sin talang och tuffa livsvändning, i ”Idol”. Via Melodifestivalen blev han ett ännu större namn. Vad han vill? Inspirera.
– Det finns ingen härligare känsla än att veta att man inspirerat sin publik. Jag älskar det! säger Axel Schylström.

Nioåriga Axel Schylström satt hemma i tv-soffan i Norrköping och blev djupt fascinerad när gruppen Brandsta City Släckers 2002 tävlade med ”Kom och ta mig” i Melodifestivalen. Strax efter mimade han den i sin skolas egen version av tv-programmet ”Småstjärnorna”. Möjligen föddes en dröm redan där och 15 år senare debuterade artisten själv i Melodifestivalen 2017 med låten ”När ingen ser”.

”När ingen ser” handlar om att våga vara sig själv i alla lägen, oavsett vem som kollar på en. Låten har Axel skrivit tillsammans med Behshad Ashnai och David Strääf. Att vara med och skriva låten var något Axel såg som centralt inför sin debut i sammanhanget, med tanke på att han blivit känd genom talangprogrammet ”Idol” – som ju är en tävling i vilken man inte framför egna låtar. 

Melodifestivalen såg Schylström som ett bra fönster för att visa vem han verkligen är som artist och låtskrivare.

Tuff bakgrund berör

Svenska folket lärde känna Axel Schylström för mindre än två år sedan för hans uppmärksammade insats i ”Idol”. Vid sidan om hans fantastiska musikaliska talang berördes även tv-tittarna av berättelsen om den svåra olycka som Axel var med om 2012.

Han brännskadades då svårt när han hoppade upp på ett tågtak och fick 16 000 volt genom sig. 70 procent av Axels hud fick brännskador av tredje graden.

Efter olyckan vårdades han i fyra månader på intensiven och tvingades till återbesök i totalt åtta månader. I dag säger Axel Schylström att det visserligen påverkar honom, att det är ett fysiskt och visuellt handikapp, men att han nu ser det som en del av sig.

Älskar att inspirera

Före olyckan var Axel Schylström en mycket lovande fotbollsspelare. Om denna del av sitt liv säger han i dag att han fortfarande älskar sporten, men summerar att han respekterar fotbollen alldeles för mycket för att utföra den halvhjärtat.

I dag är Axel Schylström artist och föreläsare, som vill peppa andra genom att dela med sig av sin berättelse.

– Det finns ingen härligare känsla än att veta att man inspirerat sin publik. Jag älskar det! säger Axel Schylström.


Texten uppdaterad: 2017-05-18