Silvana Imam

Silvana Imam

”She Raps and Sweden Listens” var rubriken i ett detaljerat New York Times-porträtt om henne nyligen. Silvana Imam är unik. Hon tvingar dig verkligen att lyssna, ta ställning, hon är inte en artist som lämnar publiken likgiltig. Hon är ett tickande bomb i ett land där ”lagom” är ett av de viktigaste orden. Hon är inte här för att behaga eller kompromissa, hon är här för att ifrågasätta och skriva om den svenska historien. Ett uppdrag som kräver rätt person, men ingen anledning att oroa sig - Silvana har det som krävs. Vilket blir oerhört tydligt när du ser henne på scenen, där hon kan agitera, informera och trösta som få andra.

Om den första showen på hennes senaste turné skrev Aftonbladet att ”...närvaron är så intensiv, beatsen så explosiva och basgångarna så effektivt nedkokade att inget mer behövs”.

Silvana Imam har bland annat vunnit en Grammis för Årets Artist, P3 Guldgalans pris Guldmicken för Årets Liveakt och Musikförläggarnas Pris för Årets Textförfattare. Dokumentärfilmen om henne fick 2017 en Guldbagge för Årets Dokumentär. I juli 2019 öppnade hon Roskildefestivalens största scen.

Helig Moder är Silvana Imams tredje fullängdsalbum, uppföljaren till hyllade Naturkraft (2016). Albumet tar avstamp i en utopi: om allt vi har kämpat för plötsligt har hänt, om hindren inte längre existerar. Om människan har slutat dela upp sig i identiteter. Om vi har hittat tillbaka till varandra. Om den feministiska kampen inte längre behövs. Vad händer då?

Jag Ser Ljuset skrev hon på 20 minuter. Nisj, den ständige samarbetspartnern, satte på ett beat och Silvana hittade det direkt, hamnade i en egen värld. Hon säger att det är ovanligt för henne. ”Jag tänker alltid på nåt annat samtidigt.” Hon säger att Jag Ser Ljuset är den lyckligaste låt hon skrivit, och den sorgligaste.

På Helig Moder ville Silvana Imam göra ett mer melodiöst album, hon sjunger till och med en del, och ännu mer än tidigare bygga stämningar. Det märks exempelvis på nostalgiska Stanna Tiden. Silvanas rap: Jag minns att vi/ Sov i parken, under månen/Störst i världen, högre än molnen. /Tappa andan, tappa tiden. Ozzy i refrängerna: Den här stunden känns som livet/önskar bara jag kunde stanna tiden.

”Helig Moder bygger på en längtan och ett ljus. Fan vad vi kämpar, varje dag, så hårt, allihop. Jag ville bara göra ett album som man kan sätta på och svepas med i, och bara vaggas in i lyckan, sorgen och ljuset.”

Låt nu inte detta med ljus och längtan få dig att tro att Silvana Imam alls har sänkt sin höjda näve. Bilden har bara breddats. Kampen finns med överallt, hon säger att det finns i allt hon gör, här kanske mest tydligt i ”inte direkt opolitiska” Vikken Då eller i Nenene. Den genomträngande blicken. ”Jag lägger allting på minnet, och det kommer jag att skriva om sedan.”

På Helig Moder gästas Silvana av Ozzy (Stanna Tiden), Fricky (4 h och Ta Hand Om Dig) , Khan-ji (4 h), flickvännen Beatrice Eli (Magi Som Orlando) - och New Jerseyrapparen 070 Shake (Ha Tålamod), som breakade under samarbeten med Kanye West, Nas och Pusha T.

Albumet heter Helig Moder, en sorts påminnelse om den roll Silvana Imam har kommit att få inom rapsverige: hyllad, respekterad, viktig, ständigt pådrivande för förändring, men därför också ansatt, med en tyngd på sina axlar.

Bokning & Press

Bokning & Press

Kontakt

Kontakta oss om du vill boka Silvana Imam