ART

Ett komiskt drama om vänskap

Grand finale: Sista föreställningen av ART med Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson – på Cirkus 19 oktober 2021

“ART” som regisseras av Edward af Sillén, är ett komiskt drama om vänskap och har hyllats både efter sin första framgångsrika, utsålda vår på Rival – och för turnén utmed landets vägar innan 2020 års pandemi flyttade de kvarvarande datumen framåt i tiden.
Nästan tre år efter att uppsättningen hade premiär är det den 19 oktober 2021 dags för ensemblen att inta Cirkus stora scen för en sista föreställning.

Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson i ett prisbelönt komiskt drama om vänskap

ART, med inga mindre än Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson i huvudrollerna! Föreställningen som bland annat satts upp otalet gånger både på Broadway och West End, är skriven av den flerfaldigt prisbelönta pjäsförfattaren Yasmina Reza och regisseras den här gången av Edward af Sillén.

Regissörens egna ord om pjäsen:
”Vad händer om ett enkelt, jäkla konstverk får tre bästa vänner att plötsligt ifrågasätta varandras smak och värderingar? Kan de fortsätta att vara vänner? ART har varit en personlig favoritpjäs under fler år än jag kan minnas. Det är en explosiv en-aktare som kastar publiken mellan skratt och eftertanke. Jag tycker det är modern teater när den är som bäst. Här och nu. Relaterbar och äkta.”

I en allvarsam och tänkvärd komedi om en vit tavla och långvarig vänskap lär vi känna tre vänner och hur deras känslor för varandra förändrats med tiden, både uttalat och outtalat.

Pjäsen tar avstamp i en dyr, till synes helt vit tavla – som med en oerhörd skärpa, en stor gnutta humor och en stark lyhördhet för relationsdynamik får symbolisera vänskapen mellan de 3 medelålders männen, och vad deras relationer nästan obehindrat kan ta för utveckling i takt med att åren går och kommunikationen tryter.

Namnen Johan Rheborg och Henrik Schyffert kräver inga vidare presentationer–sprungna ur 90-talets Killinggänget har de, både ihop och på egna håll, fullkomligt dominerat den svenska humorscenen under de senaste två decennierna.

Per Andersson, kanske mest känd från det flerfaldigt prisbelönta humorkollektivet Grotesco, har med åren ådragit sig stor scenvana med större roller i bland annat Rock of Ages och nu senast Book of Mormon.

Edward af Sillén är manusförfattare och regissör. Med sitt stilsäkra öga och brett uppskattade arbetssätt har han sedan drygt 10 år tillbaka försett bland annat Melodifestivalen, Alcazar, Stockholms Stadsteater och en rad olika TV-program med knivskarpt manus och internationellt hyllad regi.

ART – Per Andersson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg
ART – Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Per Andersson

Skrivet om ART

"Bäst på scen just nu"
– Svenska Dagbladet

"Johan Rheborg, Henrik Schyffert & Per Andersson är alla mycket bra"
"Henrik Schyffert briljerar"
– Aftonbladet

"Vänskapen rasar framför våra ögon"
– Dagens Nyheter

"Per Andersson är fantastisk"
"Roligt och relevant"
– Eskilstuna Kuriren

"5 av 5!"
"En käftsmäll!"
– På Scen

Medverkande

Ensemble
Skådespelare Johan Rheborg
Skådespelare Henrik Schyffert
Skådespelare Per Andersson

Kreativt team
Regi och översättning Edward af Sillén
Scenografi & Kostym Annsofi Nyberg
Maskdesign Erika Nicklasson
Ljusdesign Ellen Ruge
Musik och ljuddesign Andreas Grill och Andreas Grube

Information
Föreställningen är ca. 90 minuter lång utan paus. Åldersgräns 11 år.

Nyheter

Fler nyheter
13 sep 2019

”ART” på riksturné våren 2020 – och adderar fler föreställningar till hösten!  

Nu står det klart – ”ART” med Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson åker ut på en riksturné våren 2020! Den 17 januari är det turnépremiär i Västerås följt...

05 apr 2019

Efter succévåren – ART med Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson återvänder till Rival i höst!

Med en utsåld vår och över 25 000 sålda biljetter står det nu klart att pjäsen ART, med Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Per Andersson, återvänder till scenen...

Bokning & Press