”Alla kan äta julbord” är tillbaka!

I ”Alla kan äta julbord” sammanfattar Lotta Lundgren och Erik Haag ”de senaste tusen åren av julbordsarkeologi”, medan de kombinerar en guidad julbordsvisning, gruppterapi, föreläsning och underhållning. I årets show står poplegendaren Marit Bergman för musiken.

”Alla kan äta julbord” är en unik kväll där gästerna guidas av tv-profilerna Lotta Lundgren och Erik Haag, genom en gastronomisk resa fylld av svensk historia och måltidskultur. ”Alla kan äta julbord” är dock ingen julshow – det är en julbordsföreställning. En intensivkurs i julbordsätandets sköna konst.

Publiken får en lika underhållande som gastronomisk helhetsupplevelse, som sätter samman maten på tallriken med insikter om vad ett julbord är, hur det ska ätas och varför det har en så central plats i vår matkultur och våra liv.

”​Här kommer Akropolis!”, fast lite mer ”Här kommer sillen, och vet ni varför?”. Så ungefär kommer det att funka! säger Lotta Lundgren.

I år kommer den omtyckta, skrattframkallande och lärorika föreställningen tillbaka – och för musiken står den indiepoplegendariska svenska artisten Marit Bergman!

– Jag har ingen aning om vad jag ger mig in på, men räknar med att det blir kul eftersom det involverar tre av mina favoritgrejer – mat, jul och historia, hälsar Marit Bergman.
 

Medverkande: Lotta Lundgren, Erik Haag och Marit Bergman
Regi: Karin af Klintberg

 

Gruppbokningar Stockholm:
Gruppbokningar av alla kan äta julbord i Stockholm sker direkt till allakanatajulbord@spgarena.se.
OBS gäller bara Stockholmsföreställningarna.

Om Alla kan äta julbord

Om Lotta Lundgren och Erik Haag

Lotta Lundgren och Erik Haag blev Lotta och Erik med hela svenska folket i samband med succén “Historieätarna” som sändes i SVT 2012. I programmet testade duon att äta och leva som folk gjorde under olika tidsepoker, exempelvis storhetstiden,1970-talet och frihetstiden. Tittarna fick även lära sig mer om varje tidsepok av inbjudna experter och historiker. Lotta och Erik hyllades i media och på Kristallen-galan 2013 utsågs "Historieätarna” till Årets livsstilsprogram. 

Just nu sänds äntligen en ny säsong av “Historieätarna” där Lotta och Erik bland annat skildrar 1960-talet, romantiken och 1980-talet på sitt alldeles egna sätt. 

Första gången Lotta och Erik arbetade tillsammans var när de ledde programmet "Landet brunsås” i SVT 2010 tillsammans med Henrik Schyffert. Serien tog upp historiska och kulturella aspekter av mat och matlagning och sökte bland annat svar på frågor som “hur gick det till när industrin började laga vår mat?” och "varför äter svensken så mycket godis?”. ”Landet brunsås” blev mycket populärt och förlängdes med en andra säsong hösten 2011. 

Lotta Lundgren lämnade 2007 en framgångsrik karriär i reklambranschen för att arbeta med mat. Vid sidan om “Landet Brunsås” och “Historieätarna” programledde hon nyligen SVT-serien “På jakt med Lotta och Leif” tillsammans med Leif GW Persson. Hennes kokbok “Om jag var din hemmafru” (Norstedt, 2011) följdes av matlagningsboken “Tio lektioner i matlagning” (W&W, 2013). 

Erik Haag är författare, regissör, producent och programledare. Han slog igenom som en del av Hassan-gänget på 90-talet och därefter följde en rad tv-produktioner. Han har bland annat varit programledare för "Melodifestivalen”, ”Roast på Berns” och "Knesset” och skrivit tv-succér som "Pappas pengar” och "℅ Segemyhr”.

Karin af Klintberg

Regissören, producenten och manusförfattaren Karin af Klintberg ligger bakom många populära och prisbelönta tv-serier och filmer. Hon har bland annat producerat "Historieätarna”, “Världens modernaste land”, “Landet brunsås” och “Kobra” för SVT och fick tillsammans med Fredrik Lindström Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för tv-programmet “Värsta språket”. Som regissör, producent och manusförfattare till dokumentären “Ebbe the movie” (2009) belönades Karin, tillsammans med Jane Magnusson, med både en Guldbagge och Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. 2013 utsågs dessutom "Historieätarna” till Årets livsstilsprogram på Kristallengalan.

Expressen

"Man blandar på så vis smart med fånigt, på det där välbekanta lite slängigt respektlösa sättet. Ambitionen är, säger de, att göra för julbordet, vad Håkan Hellström gjort för Göteborg: Nämligen besjäla det."

Aftonbladet

"Erik Haag och Lotta Lundgren gör sig allra bäst som värdar, historiker och komiker vid julbordet."

Texten uppdaterad: 2017-10-10