Tomas Andersson Wij

Under våren syntes Tomas Andersson Wij i SVT när han i programmet Tomas Andersson Wij spelar med bjöd in Mauro Scocco, Kleerup, Melissa Horn, Jonathan Johansson, Titiyo och Sofia Karlsson till Scalateatern för att spela och prata med dem. Programmet blev ett av SVT:s allra mest delade och fick lysande recensioner. Tillsammans med Kleerup och Scocco tog han sedan konceptet ut i landet.

TAW släppte nyligen sin nya singel, "Vi får dö en annan dag", det första smakprovet från hans tionde album, som ska släppas i vintern. Låten är skriven tillsammans med Andreas Mattsson och är en stark, hoppfull poplåt med gospelrefräng.

- Det har varit ett par riktigt mörka år, säger Tomas Andersson Wij. Terrorn, flyktingströmmarna, klimatlarmen, radhusrasismen... Och så alla fantastiska personer som dött för tidigt: BowiePrinceBodil MalmstenOlle Ljungström... Samtidigt går jag runt här i Stockholm på de ljusa trottoarerna och ser hur sommaren är på väg tillbaka. Naturen återuppstår, allting får en ny chans. Människor fortsätter att bli kära i varandra, vi fortsätter att samlas i barerna och vi fortsätter att göra osjälviska saker ibland. Däri finns mitt hopp, min gospel.

"Alla haters, all denna bitterhet
de vill få dig skämmas, de vill få dig tyst
Men ingenting svart, inget av hat
kan leva nån längre tid
Nej, ingenting svart, inget av hat
ska släcka oss
Vi ska dö en annan dag"


I sommar turnerar Tomas Andersson Wij solo akustiskt i Sverige. Alla som sett honom ensam med gitarr och piano vet att det kommer bli magiska kvällar, där musik och mellansnack, allvar och humor varvas på Andersson Wijs alldeles egna sätt.

Några konserter kommer han göra tillsammans med Sofia Karlsson, som en fortsättning på den lyckade Scala-kvällen. Dessutom har Mauro Scocco valt att ge en enda konsert i sommar – tillsammans med Tomas Andersson Wij. En akustisk kväll i Uppsala, Parksnäckan 22 juli.

Biografi

Tomas Andersson Wijs karriär är unik. Hans album har aldrig legat etta på topplistorna och han har aldrig haft en stor radiohit. Men för varje gång han packat upp sin akustiska gitarr har det kommit några fler och lyssnat, och för varje ny skiva har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna. 16 år efter debuten är han en av landets stora artister, tillika en eftertraktad låtskrivare och översättare åt andra.

I oktober 2014 släppte Tomas Andersson Wij sitt kritikerrosade album "Mörkrets hastighet". Han släppte också boken "Gå rakt fram och över husen" där ett urval av hans sångtexter samlas. Skivan och boken följdes upp med välbesökta konserter på teatrar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping.

Under våren och sommaren 2015 fortsatte TAW sin resa genom Sverige med en serie akustiska solokonserter. Många menar att det är så man helst ska se honom: ensam på scen. Tomas Andersson Wij är en av få i landet som kan trollbinda en publik i två timmar med bara sånger, gitarrspel och historieberättande. 

Hösten 2015 gjorde Tomas Andersson Wij (TAW) fyra exklusiva kvällar på Scalateatern tillsammans med Jonathan Johansson, Melissa Horn, Sofia Karlsson, samt Kleerup och Mauro Scocco. Kvällarna gick under namnet "Tomas Andersson Wij spelar med" och var en uppföljare till "Tomas Andersson Wij pratar med" – långa, personliga samtal med kända människor på Teater Brunnsgatan Fyras scen, som TAW genomförde under tre säsonger.