Plura

Plura på turné i vår – Sånger 1979-2017 

Plura plockar fram egna favoriter ur sin låtskatt och åker på turné i vår! Resan görs tillsammans med ett helt nytt band som leds av artistens son Axel Jonsson-Stridbeck. På låtlistan samsas pärlor från 1979 med nyare - och en och annan ny låt.

Den 12 februari uppträdde Plura med band på Nyhetsmorgon i TV4. Se "Gatan fram" här, "När sagan är slut " här och intervjun med Plura och sonen Axel här.

Plura Jonsson är en levande legend i Sverige - inte minst genom sina 35 år som frontfigur i rockbandet Eldkvarn. Under 2016 tog bandet paus och Plura la fokus på sitt eget skapande - en kreativ process som till slut landade i en tretton städer lång vårturné, tillsammans med det nya bandet. 

"Det hela började med Axel satte ihop ett band då jag skulle spela i Mia Parneviks TV-program i 3:an. Det gick så jäkla bra och var så roligt att vi bestämde oss för att fortsätta jobba ihop. Här står vi nu, redo att börja repa inför en vårturné. Jag kommer köra låtar från 1979 och framåt. Och med det nya bandet kommer det garanterat låta annorlunda än tidigare," sa Plura inför turnépremiären.

Texten uppdaterades 2017-02-28.

Biografi

Plura Jonsson är uppväxt i Norrköping, men flyttade på 1970-talet till Stockholm, där han tillsammans med sin bror Carla Jonsson och kompisen Tony Thorén startade gruppen Eldkvarn.

Plura skriver en majoritet av Eldkvarns låtar och sammanlagt har gruppen sedan 1971 släppt 24 studioalbum och haft hits med låtar som "Kärlekens tunga”, "Fulla för kärlekens skull”, "Vår lilla stad” och "En liten kyss av dig”. När Aftonbladet 1999 listade Sveriges bästa artister under 1900-talet kom Eldkvarn på fjärde plats.

Förutom att vara frontfigur och låtskrivare i Eldkvarn har Plura Jonsson även gett ut soloskivan “Plura”. 2008 släppte han den självbiografiska boken "Resa genom ensamheten”, gav ut låten "Sånger från ensamheten” och var även värd för Sommar i P1. 2010 medverkade han i den första säsongen av TV4-programmet “Så mycket bättre”. Hans låtar har tolkats och spelats in av Petra MarklundMauro ScoccoSven-IngvarsTotta NäslundJerry Williams och Peter LeMarc. Han är författare till 5 kokböcker – ”Pluras Kokbok”, ”Pluras Spanska kokbok”, ”Pluras Husman”, ”Grilla för kärlekens skull” och ”Pluras jul och Nyår”

De senaste fem åren har Plura blivit mer folkkär än någonsin genom sina tv-program “Pluras Kök” och “Pluras Paradis”, där han, utöver att laga mat, även har spelat och sjungit tillsammans med de medverkande gästerna. Den 13 december såg vi honom åter i rutan, ”Pluras Jul”. Under sex avsnitt följde vi Plura i köket då han, med hjälp av ett antal kända svenskar, lagade sina favoriträtter julbordet

Under 2016 tog Eldkvarn en paus och Plura lade fokus på sitt eget skapande. Resultatet blev vårturnén 2017 med det nya livebandet.