Axel Schylström

Axel Schylström klev in i svenska folkets medvetande som artist då han berörde med sin talang och tuffa bakgrund, i "Idol". I år blev han ett ännu större namn, med sin låt "När ingen ser" i Melodifestivalen.

När gruppen Brandsta City Släckers 2002 tävlade med ”Kom och ta mig” i Melodifestivalen så satt nioåriga Axel Schylström hemma i tv-soffan i Norrköping och blev djupt fascinerad. Strax efter mimade han den i sin skolas egen version av tv-programmet "Småstjärnorna". Möjligen föddes en dröm redan där och 15 år senare - precis nyligen - debuterade artisten själv i Melodifestivalen 2017 med låten ”När ingen ser

”När ingen ser” handlar om att våga vara sig själv i alla lägen, oavsett vem som kollar på en. Låten har Axel skrivit tillsammans med Behshad Ashnai och David Strääf. Att vara med och skriva låten var något Axel såg som centralt inför sin debut i sammanhanget, med tanke på att han blivit känd genom talangprogrammet "Idol" - som ju är en tävling i vilken man inte framför egna låtar. Melodifestivalen ser Schylström som ett bra fönster för att visa vem han verkligen är som artist och låtskrivare.

Svenska folket lärde känna Axel för mindre än två år sedan för hans uppmärksammade insats i "Idol". Vid sidan om hans fantastiska musikaliska talang berördes även tv-tittarna av berättelsen om den svåra olycka som Axel var med om 2012. Han brännskadades då svårt när han hoppade upp på ett tågtak och fick 16 000 volt genom sig, 70 procent av Axels hud fick brännskador av tredje graden. Efter olyckan vårdades han i fyra månader på intensiven och tvingades till återbesök i totalt åtta månader. I dag säger han att det visserligen påverkar honom, att det är ett fysiskt och visuellt handikapp, men att han nu ser det som en del av honom.

Innan olyckan hade han en bakgrund som mycket lovande fotbollsspelare. Om denna del av sitt liv säger han i dag att han fortfarande älskar sporten, men summerar att han respekterar fotbollen alldeles för mycket för att utföra den halvhjärtat.

Texten uppdaterades: 2017-03-15.