Tomas Andersson Wij

Första säsongen av “Tomas Andersson Wij spelar med” sålde slut på nolltid. Och när de intima konserterna, där musik och samtal varvas, sändes på SVT i timslånga versioner blev det både en kritiker- och tittarsuccé. Under hösten 2016 spelade TAW med andra vänner ur svensk artistelit i säsong två av "Tomas Andersson Wij spelar med": Peter LeMarc, Veronica Maggio, Timbuktu och Lars Winnerbäck.

Peter LeMarc, som sagt att han slutat som liveartist, gör alltså ett undantag för Tomas Andersson Wij. I november släpps “Den tunna tråden”, hans sista skiva enligt egen utsago.

– Att få spela med Peter LeMarc är en dream come true för mig. Jag såg honom första gången som 15-åring, han var min producent i mitten av 00-talet och vi har umgåtts en hel del men aldrig uppträtt ihop på scen. Han är en av landets allra bästa låtskrivare och liveartister, säger Tomas Andersson Wij.

LeMarc och Andersson Wij varvade nakna, akustiska versioner med fullt band och stråkorkester.

Veronica Maggio gick raka vägen från konfettiregnet på Stadion till den intima, nersläckta teatersalongen.

– Jag är oerhört glad att Veronica var med. Dels såg jag fram emot att höra hennes låtar i mer nakna, akustiska arrangemang. Det känns exklusivt. Men jag såg också fram emot att prata mycket med henne. Jag har gjort det några gånger och hon är ju blixtrande intelligent och rolig, och en av de ödmjukaste artister jag träffat.

En helt akustisk kväll blev det med albumaktuella Lars Winnerbäck. Han har tidigare gästat Tomas Andersson Wij på scen och även gjort en cover på en av hans låtar.

– Vi spelade våra egna och varandras låtar, kompade varandra och pratade mycket. Vi har ofta sagt att vi ska ses och snacka över några öl, men det blir ju aldrig av. Nu tog vi det snacket inför publik istället, säger Tomas Andersson Wij.

Ett lite mer otippat namn är Timbuktu men även här finns en förhistoria.

– Jag och Jason hängde en del i Los Angeles i vintras, berättar Tomas Andersson Wij. Vi pratade mycket om politik och Sverige, men lyssnade också på massa musik. 

Konsertkvällarna på Vasateatern kommer att visas i nerklippta versioner på SVT senare under hösten. Ny producent för tv-produktionen är Karin af Klintberg ("Historieätarna", "Trevligt folk" mm) och produktionsbolaget Thelma & Louise.

Biografi

Tomas Andersson Wijs karriär är unik. Hans album har aldrig legat etta på topplistorna och han har aldrig haft en stor radiohit. Men för varje gång han packat upp sin akustiska gitarr har det kommit några fler och lyssnat, och för varje ny skiva har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna. 16 år efter debuten är han en av landets stora artister, tillika en eftertraktad låtskrivare och översättare åt andra.

I oktober 2014 släppte Tomas Andersson Wij sitt kritikerrosade album "Mörkrets hastighet". Han släppte också boken "Gå rakt fram och över husen" där ett urval av hans sångtexter samlas. Skivan och boken följdes upp med välbesökta konserter på teatrar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping.

Under våren och sommaren 2015 fortsatte TAW sin resa genom Sverige med en serie akustiska solokonserter. Många menar att det är så man helst ska se honom: ensam på scen. Tomas Andersson Wij är en av få i landet som kan trollbinda en publik i två timmar med bara sånger, gitarrspel och historieberättande. 

Hösten 2015 gjorde Tomas Andersson Wij (TAW) fyra exklusiva kvällar på Scalateatern tillsammans med Jonathan Johansson, Melissa Horn, Sofia Karlsson, samt Kleerup och Mauro Scocco. Kvällarna gick under namnet "Tomas Andersson Wij spelar med" och var en uppföljare till "Tomas Andersson Wij pratar med" – långa, personliga samtal med kända människor på Teater Brunnsgatan Fyras scen, som TAW genomförde under tre säsonger.