Petter ger exklusiva konserter – och föreläser

Petter  en institution inom svensk hiphop  släppte i höstas det akustiska albumet ”Skeppsholmen”, med sin 19-åriga låtskatt i nya versioner plus två nyskrivna låtar. I år framför han plattan från början till slut på ett fåtal utvalda spelplatser. I höst får dessutom föreläsaren Petter möta fansen, under öppna föreläsningar döpta till #kulpåvägen.

 Jag är extremt glad för all fin respons på skivan ”Skeppsholmen” och singeln ”Se på mig nu” ... 2017 kommer bli ett år då jag är mycket i studio, skapar och skriver ... Jag kommer som sagt inte spela mycket under 2017 så vill man höra mig live är det här några av de få tillfällen som kommer att ges. Jag kommer att bjuda in medverkande på skivan och i den mån alla kan, kommer vi framföra skivan från början till slut. Hoppas vi ses i vår, sa Petter när han gick ut med speldatumen för året.

Petter har som artist hållit sig flytande och alltid relevant i snart 20 år. Till den senaste skivan har han funnit en påtagligt ny ljudbild, där han arbetat tillsammans med producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel).

Utöver två nyskrivna låtar består albumet av några av Petters tidigare verk – dock i helt nya versioner. Albumet är akustiskt och innehåller oväntade tolkningar av hans låtskatt, tillsammans med nya gästartister (Eva Dahlgren, Martin Elisson, Håkan Hellström, Jonas Kullhammar, Linnea Olsson, The Jubilees och Franska Trion med flera).

Förstasingeln ”Se på mig nu”, som gästas flott av Linnea Henriksson, är adderad på spellistorna hos Mix Megapol, P4 samt på P3:s A-lista. Dessutom har singeln sålt guld.

Petter: ”Är såklart nervös”

Utöver musiken är Petter bland annat föreläsare. Han har hållit många uppskattade föreläsningar under åren, på företag och skolor. I höst drar han en bro från sin musikpublik till föreläsaren Petter, då han kör öppna föreläsningar på Rival i Stockholm. Rubriken för det inspirerande, självbiografiska snacket är #kulpåvägen.

–​ Genom åren har jag alltid fått sån fin feedback och jag tycker faktiskt det är riktigt kul att tala inför folk – något jag avskydde som liten. Jag är såklart nervös inför att hålla öppna föreläsningar, men älskar utmaningen, vilket jag också pratar om när jag föreläser. Det kommer bli en speciell upplevelse att  träffa mina fans i en miljö där jag pratar istället för rappar och sjunger, hälsar Petter.


Texten uppdaterad: 2017-05-30

Biografi

Hiphoplegenden Petter slog igenom 1998 och var bland de första att sätta svensk hiphop på kartan. Han har släppt nio fullängdare, två samlingsalbum, fått Thore Skogmans riksstipendium, vunnit P3 Guld och Grammis. Han ligger också bakom några av Sveriges största hiphop-låtar genom tiderna så som “Mikrofonkåt”, "Så klart”, "Repa skivan”, "Håll om mig”. Petters låtar har sammanlagt spelats över 100 miljoner gånger på Spotify.

2013 släppte Petter sitt hyllade album "Början på allt”, och debuterade också som författare med "16 rader”. Boken belönades med Begriplighetspriset, bland annat för att Petter "har fått ungdomar som aldrig öppnat en bok att börja läsa”. Under hösten gjorde Petter fyra utsålda konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester på Berwaldhallen och firade 15 års-jubileumet av debutalbumet ”Mitt sjätte sinne” med en hyllad livespelning i Stockholm där hela albumet framfördes live. Året avslutades med tre Grammis-nomineringar och en timmes SVT-special med det passande namnet "Ingen jävla semester”.

2014 åkte Petter ut på en hyllad sommarturné och genomförde den första hiphop-konserten någonsin på Kungliga Operan i Stockholm. I december programledde han det direktsända insamlingseventet "Musikhjälpen" i SVT och P3 tillsammans med Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Våren 2015 var Petter ute på turné med uppföljaren till fjolårssuccén "Ikväll är vi kungar” tillsammans med Ison & FilleLilla Namo och Rosh och under sommaren var han ute på en omfattande sommarturné. Under hösten släpptes hans nionde fullängdare, "Mitt folk”, och följde upp den med ytterligare låtsläpp under året och i början av 2016. 

Våren 2016 inleddes som en av arrangörerna bakom "Arena Run" – Nordens första obstacle run inomhus som gick av stapeln i februari på Friends Arena. Samma månad var Petter dessutom programledare för Grammisgalan. Därefter drog han ut på en stor vår- och sommarturné som toppades av en utsåld spelning på hemmaplan, på Mosebackes uteservering den 24 augusti.

Petters senaste album "Mitt folk” är en stor framgång med över 15 miljoner spelningar på Spotify. Albumet fick också ett varmt mottagande i media. Både Upsala Nya Tidning och Värmlands Folkblad anser att det är "ett av hans starkaste album”, Aftonbladet menar att Petter är "både relevant och unik som artist i Sverige” och Dagens Nyheter skriver att "han gör något eget, och han gör det bra".

Även publiken har visat att Sveriges meste rappare är lika väsentlig idag som under debutåret 1998, vilken annan artist kan göra över 70 spelningar med sitt senaste album, som dessutom är den nionde i ordningen? Ingen, så klart!

I september släppte Petter boken Remix, en bok där flera kända, kreativa personer, bland andra Inti Chavez Perez, Kristofer Folkhammar, Kajsa Grytt, Lo Kauppi, Jan Stenmark Daniel Boyacioglu fritt fått tolka hans texter. Varje skribent har fått en egen låttext att reflektera kring och resultatet är en färgstark bok full av inspirerande texter från några av landets bästa skribenter. 

I oktober tog Petter över Strandvägen 1 i Stockholm där han genomförde totalt 20 spelningar, tillsammans med massor av gäster och dj:s. Den 28 oktober släpptes även den nya, akustiska skivan ”Skeppsholmen”. 

Den 7 november kom boken "Vin - så funkar det!" - ett samarbete mellan Petter och vinskribenten Alf Tumble. 

Under våren 2017 har Petter gjort spelningar som kretsar kring albumet ”Skeppsholmen”.