Magnus Carlson

Magnus Carlson, en av Sveriges mest hyllade popsångare och aktuell som en av deltagarna i höstens omgång av Så Mycket Bättre på TV4, släpper ett nytt soloalbum den 3 februari 2017 och följer upp med en klubbturné som startar samma kväll. Med på vägarna följer ett sjumannaband deluxe och på plats i respektive stad huserar speciellt inbjudna soul-dj:s. 

"Det här har jag väntat på! Jag har länge velat göra en skiva på svenska och det tog bara fjorton år att komma till skott igen… Den här plattan är soulmusik och dansant över lag, så för att knyta ihop mitt vurmande för soul och dansmusik har jag bestämt mig för att göra en klubbturné i vår. Det blir specialinbjudna DJ’s före och efter gig och så har jag satt ihop ett drömlikt band med mina favoritmusiker (bortsett Weeping Willows). Vi kommer spela låtar från min skiva men även gott och blandat från mina tidigare soloplattor. Det blir en helkväll helt enkelt, med dansant soul som gemensam nämnare", hälsar Magnus Carlson.

Just nu arbetar Magnus Carlson med att färdigställa sitt nya solo-album ”Den Långa Vägen Hem”, som släpps den 3 februari. Samma kväll startar en omfattande klubbturné i Norrköping på festivalen Where’s The Music.

Biografi

Magnus Carlson är en av Sveriges mest hyllade popsångare. Han har spelat i band, släppt skivor och turnerat sedan mitten av nittiotalet. Listan över musiker och andra artistkollegor som Magnus har samarbetat med genom åren är längre än vad många hinner med under en hel livstid.

Magnus Carlson föddes 3 augusti, 1968 på Sabbatsbergs Sjukhus i Stockholm. Han växte upp i Tumba söder om Stockholm och musikintresset väcktes tidigt i samband med punken och new wave. Magnus spelade trummor i ett punkband under gymnasietiden och de gav även ut två singlar. Första jobbet efter skolan blev i skivaffär och kvällar och helgerna tillbringades ofta på konserter.

I början av nittiotalet spenderade Magnus mycket av sin tid på Stockholms krogar och klubbar då han både jobbade på hippa Hannas på Skånegatan (där Kent hade sin första Stockholmsspelning) och klassiska restaurang Kvarnen parallellt med de klubbar han drev - såsom Roulette (Northern Soul- klubb), Beatbox, Bangers n' Mash (som fortfarande existerar). Samtidigt extraknäckte han som roadie och chaufför till Bob Hund.

Runt 1994 drog Magnus ihop ett gäng stammisar och kollegor från Kvarnen med delar från Stefan Sundströms kompband Apache och startade ett coverband. De hade som mål att spela världens sorgsnaste låtar och detta blev grunden till bandet Weeping Willows. De blev snabbt en stor "snackis" i stan och efter att musikjournalisten Andres Lokko skrev ett långt reportage om om dem i den dåvarande musiktidningen POP, så började skivbolagen höra av sig. Under denna tid jobbade Magnus som servitör på restaurang Spisen. När han en dag på jobbet fick höra den debutsingel de precis hade släppt spelas på radion gick han direkt in till sin chef och sa upp sig för att satsa allt på musiken. Han har inte sett tillbaka sedan dess.

Weeping Willows släppte sitt debutalbum "Broken Promise Land" 1997, ett album med enbart egna låtar låtar. Magnus anammade en sångstil i klassisk croonerstil med Elvis, Frank Sinatra och Morrisey som influenser. Hela Sverige blev än mer varse om dem när låten "Blue and Alone" blev den populära TV-serien Pistvakts ledmotiv.

Weeping Willows har idag hunnit släppa nio fullängdare. 2014 släppte de både nytt studio-album och en julplatta, vilket resulterade i slutsålda spelningar, gäster hos Skavlan två gånger på ett år och för övrigt mycket medial uppmärksamhet och fina recensioner, och senaste albumet "Tomorrow Became Today" fick även det superlativ från media och recensenter.

Som soloartist har Magnus hittills släppt två popalbum på svenska, två jazzalbum tillsammans med bandet The Moon Ray Quintet och ett elektroniskt popalbum under namnet Tandem Sky tillsammans med producenten Tiger Stripes. Magnus har även hunnit med att åka med Håkan Hellström och körat på hans första turné, medverkat i ett antal filmer (bla Callgirl och Gentlemen) samt gjort samarbeten med andra artister som Doug Seeger, (efter medverkan i SVT's "Jills Veranda") Axwell, Petter, Oskar Linnros, Freddie Wadling och Thåström för att endast nämna några.

Men nu är det dags för Magnus att helt själv stå i rampljuset igen. Arbetet med nytt solo-material på svenska inleddes under 2015 på anrika svenska indiebolaget Amigo/Cosmos Music. Magnus förkärlek till sextiotalsmusik i allmänhet och soul i synnerhet skulle nu få blomma ut fullständigt. Melankolin och balladerna skulle bytas ut mot upplyftande och dansant soulmusik. De två första singlarna blev de svängiga northern soulspåren Tack Vare Dig och Jag Hatar Hat. Dessa var tänkta att följas upp med ett helt solo-album hösten 2016, men något kom emellan... nämligen Sveriges största tv-program, Så Mycket Bättre, vilka ville ha med Magnus i sin sjunde säsong, med start den 22 oktober 2016.

Magnus har genom åren fått många förfrågningar att medverka i olika underhållningsprogram, men han har alltid tackat nej om inte musiken har stått i fokus. Då en av Magnus artistkollegor Ebbot Lundberg fick höra att han blivit tillfrågad om medverkan i just Så Mycket Bättre, så ringde han upp Magnus och sa att bara måste var med; att det skulle bli en av de roligaste sakerna han hade gjort! Och så blev det. Magnus tackade jag och tillsammans med Jill Johnson, Danny Saucedo, Little Jinder och Tommy Nilsson spenderade de en magisk vecka ihop i ett stort hus på Gotland och skapade vacker musik tillsammans. Då Magnus redan hade bestämt sig för musikaliska inriktningen på sitt kommande soloalbum, så var nu utmaningen att få de covers han skulle framföra i Så Mycket Bättre att passa ihop med det egna materialet.

Magnus och Cosmos Musics A&R Fredrik Ekander bestämde då att inspelningarna borde göras i England med någon som aldrig hört de svenska originalen förut - och som därmed kunde närma sig låtarna helt objektivt. Och gärna med ett sound som de själva brinner starkt för: brittisk pop med starka soulinfluenser - fast på svenska! Snart var den legendariska studion Black Barn i Surrey utanför London bokad. Denna studio ägs av Paul Weller och med på köpet kom även delar av Wellers band samt hans ljudtekniker Charles Rees. Som producent för albumet valdes Andy Lewis - till vardags basist i Wellers band, men även med en lång egen CV som musiker, DJ, låtskrivare och producent åt andra artister.

Andy började med att göra skisser på de olika covers som Magnus skulle framföra i Så Mycket Bättre. Dels skulle de hålla ihop i sound och känsla, dels skulle de fungera bra att framföra live i programmet. Men framför allt så behövde de stå på egna ben i förhållande till originalen. Detta sattes på sin spets när man gick in i Black Barn för att spela in dem i slutet av juni. Allt spelades in under fyra hektiska dagar, då man även bodde, åt och sov i Paul Wellers hus bredvid själva studion. Resultatet kommer att släppas vartefter de olika avsnitten av Så Mycket Bättre visas.

Bortgången av Magnus' gode vän och artistkollega Freddie Wadling i början av juni var en mycket dyster nyhet för hela artist-Sverige, men man kan anta att det blev extra tungt att i direkt efter detta (i samtycke med Wadlings familj) gå vidare med "hans" program bara en vecka efter dödsfallet. Magnus blev "värd" för detta program och berättar att detta var en mycket svår process för alla medverkande, särskilt när Wadlings musik spelades upp.

I och med Så Mycket Bättre hösten 2016, så mynnar en lång och färgstark karriär ut i en första riktigt bred exponering av Magnus Carlson och hans röst. Det blev dessutom startskottet för nästa kapitel.

Den 3 feb 2017 släpper Magnus sitt nya solo-album "Den Långa Vägen Hem" (Amigo/Cosmos Music). Detta följs av en klubbturné runt landet, dessutom firar Weeping Willows tjugoårsjubileum sedan releasen av deras debutalbum "Broken Promise Land" med två spelningar på Globen i Stockholm den 1 april 2017.

Texten uppdaterades: 2016-12-07